• Imprimeix

Romeva: "Boix va ser els ulls de la humanitat dins del camp de Mauthausen

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presidit avui l’acte d’homenatge a Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen. L’acte ha estat organitzat per la Generalitat i ha tingut lloc al Museu d’Història de Catalunya. El conseller assistirà divendres que ve, 16 de juny, al trasllat de la tomba de Francesc Boix a l’emblemàtic cementiri Père-Lachaise de París.

08/06/2017 19:06
Homenatge fotògraf Boix

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presidit aquest vespre l’acte d’homenatge al fotògraf català deportat al camp nazi de Mauthausen, Francesc Boix, que ha tingut lloc al Museu d’Història de Catalunya. Durant l’acte s’han projectat algunes de les imatges que Boix va prendre el camp i que van servir, posteriorment, per documentar i denunciar la barbàrie del III Reich. El reconeixement d’avui, organitzat per la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, s’ha fet en el marc de l’homenatge que promou l’Ajuntament de París al fotògraf català amb el trasllat de les seves restes a l’emblemàtic cementiri de Père-Lachaise de la capital francesa.

L’acte també ha comptat amb les intervencions del president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga;  la representant de la Comissió de la Dignitat, Pilar Rebaque; el comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes; i la directora del Museu d’Història de Catalunya, Margarida Sala.

En la seva intervenció el conseller ha destacat que “Boix va ser els ulls de la humanitat dins del camp de Mauthausen”,  ja que “va ser capaç, juntament amb altres presoners, de salvar les fotografies que van permetre documentar què havia ocorregut dins del camp”. Romeva ha qualificat aquest fet com una “operació de rescat de la memòria col·lectiva”.

El conseller també ha subratllat que “els supervivents dels camps van relatar les atrocitats viscudes, van denunciar-ne els responsables i van implicar-se per combatre el feixisme” i ha afegit que “ara ens toca a nosaltres mantenir viva la memòria històrica, no fallar i reaccionar davant qualsevol indici de ressorgiment del nazisme”. El conseller ha anunciat que assistirà en representació del Govern al trasllat de la tomba de Francesc Boix divendres que ve, 16 de juny, al cementiri Père-Lachaise per “rendir-li honors i per fer present que el seu país el recorda, el valora i en vol difondre el seu llegat”.

Francesc Boix serà traslladat des del cementiri de Thiais al cementiri Père-Lachaise de París, en el qual s’hi troben celebritats com Marcel Camus, Molière, Charles de Gaulle, Édith Piaf o Oscar Wilde. L’Ajuntament de París ha volgut homenatjar al fotògraf català dedicant-li un espai privilegiat a la capital francesa per la seva tasca i aportació a la condemna dels crims nazis.

 

El fotògraf de Mauthausen

Francesc Boix va néixer a Barcelona el 1920. Amb només 17 anys va lluitar a la Guerra Civil al bàndol republicà i el 1939, amb la fi de la guerra, es va exiliar a França on va ser capturat pels nazis i deportat al camp de Mauthausen. Al camp, gràcies als seus coneixements de fotografia, va ser destinat al servei d’identificació on s’encarregava de fer retrats policials a tots els presos, documentar les morts, els experiments mèdics o les visites d’alts càrrecs nazis. Amb la col·laboració d'altres presos van amagar i sostreure del camp unes 20.000 fotografies i negatius que es van convertir en proves gràfiques per demostrar els crims del genocidi nazi. Boix, que va morir a París l’any 1951, va ser l'únic testimoni de l’estat als judicis de Nuremberg i Dachau.