• Imprimeix

El cicle de debats "Processos constituents al món" ha dedicat una sessió al projecte "Democracy Max" per al disseny d'una nova democràcia a Escòcia

Hi ha intervingut l’organitzadora del projecte “Democracy Max” i investigadora a l’Electoral Reform Society, Katie Gallogly-Swan. El cicle de debats “Processos constituents al món”, impulsat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, té per objectiu presentar una panoràmica de diferents processos i analitzar-ne la metodologia. El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, presidirà el dia 15 de juny l’última sessió del cicle de debats en la qual s’hi exposaran les conclusions.

08/06/2017 19:06
6a sessió debats processos constituents

El cicle de debats "Processos constituents al món" ha dedicat aquest dijous al vespre una sessió al projecte “Democracy Max” sobre el disseny d’una nova democràcia a Escòcia. Hi ha intervingut la investigadora de l’Electoral Reform Society, l’entitat organitzadora del projecte i un dels think tanks més antics del món que tracta temes de democràcia, Katie Gallogly-Swan. La sessió, que ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània (CCCB), ha estat presentada pel professor de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra i relator del cicle de debats, Jaume López. Hi ha assistit el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, i el director del Programa d'Innovació i Qualitat Democràtica, Roger Buch.

Arran de la convocatòria per un referèndum d’independència a Escòcia el 2014 el think tank Electoral Reform Society  va organitzar el projecte “Democracy Max” per a dissenyar com havia de ser la democràcia escocesa del futur, en el supòsit que el “sí” hagués guanyat al referèndum. En la seva intervenció Gallogly-Swan ha apuntat que “la resposta ciutadana en el referèndum escocès, i el procés de participació al voltant d’aquest, va ser una resposta sense precedents” i ha explicat que “arreu d’Escòcia es van obrir locals que feia anys que estaven tancats per acollir els debats en els quals van participar milers de ciutadans”.

La ponent ha descrit aquell moment com “la presa de consciència col·lectiva més gran dels nostres temps a Escòcia” i “una gran oportunitat per renovar la passió per la política”. També ha expressat que “per conservar tot el que es va guanyar en aquell moment cal canviar les coses perquè l’impuls cap a la democràcia participativa no sigui una activitat marginal sinó el pilar central”.

El Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència impulsa aquest cicle de debats sobre les principals experiències de democràcia participativa en processos constituents d'arreu del món. Les jornades compten amb professors i experts internacionals que han estat implicats en els debats constituents dels seus respectius països. S'han programat vuit sessions entre els mesos de març i juny, obertes a tothom, en les quals s’han analitzat els processos constituents d’Irlanda, Bolívia, Islàndia, Escòcia, Equador i Xile posant èmfasi en la deliberació i implicació de la ciutadania.

 

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, presidirà el dia 15 de juny l’última sessió del cicle de debats en la qual s’hi exposaran les conclusions.

Aquest cicle de debats vol presentar una panoràmica de diferents processos, analitzant-ne la metodologia i la forma de crear espais rellevants de debat on presentar i discutir propostes per part de la ciutadania, més enllà de la representació parlamentària.