• Imprimeix

Romeva: "La sobirania nacional i social només la garanteix una república independent"

El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha presentat avui l’acte institucional de commemoració de l’aniversari de la República Catalana al Museu d’Història de Catalunya. El catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep M. Solé, ha pronunciat una conferència sobre el context polític i social en el moment de la proclamació de la República. Divendres, 14 d’abril, es compleixen 86 anys de la proclamació de la República Catalana pel president Francesc Macià.

11/04/2017 13:04
Romeva: "La sobirania nacional i social només la garanteix una república independent"

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat aquest vespre l’acte institucional “Francesc Macià i la proclamació de la República Catalana. Història i memòria”, amb motiu del 86è aniversari de la proclamació de la República catalana el 14 d’abril del 1931 pel president Francesc Macià. En el mateix acte hi ha intervingut el director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, i ha comptat amb una conferència del catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep M. Solé, qui ha fet un anàlisi del context polític i social en el moment de la proclamació de la República catalana. També hi ha assistit consellera d’Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme García.

El conseller Romeva ha subratllat que “quan Catalunya ha pogut triar el seu futur, Catalunya sempre ha demanat la llibertat per obrir-se al món i compartir-la”. Ha dit que “avui, quan imaginem una Catalunya independent ho fem seguint la tradició d’un catalanisme, sempre democràtic, europeista i obert al món”. El conseller ha manifestat que Macià en proclamar la República “interpretava l’anhel de democràcia, renovació social i afirmació nacional d’amplis sectors socials”. Romeva ha volgut destacar la figura del president Macià de qui ha dit que “és encara avui molt contemporani i proper” ja que “com el president Macià, avui seguim anhelant la llibertat, la justícia i ser presents al món amb veu pròpia”

El conseller ha explicat que “no es tracta de comparar el present amb el passat sinó  d’entendre que existeix un fil roig que els uneix i ens explica com a poble”, i ha demanat “valorar els passos valents dels nostres predecessors, perquè ens permeten avui plantejar horitzons més ambiciosos i amb bases més sòlides per projectar un futur de major progrés i llibertat”, per finalitzar ha afirmat que aquest anhel de “sobirania nacional i social només el garanteix una república independent”.

L'actor Carles Canut ha obert l’acte amb la lectura de la Proclamació de la República Catalana pronunciada per Francesc Macià el 14 d’abril de 1931, i el tenor Antoni Comas ha interpretat l’himne “El cant del poble”, estrenat per primera vegada el 18 d’abril de 1931. Aquest acte ha estat organtizat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, a través del Centre d’Història Contemporània de Catalunya.

Francesc Macià va proclamar la República catalana el 14 d’abril del 1931, poques hores abans que Niceto Alcalá-Zamora proclamés la república espanyola. Posteriorment Macià va ser escollit president del govern provisional de la Generalitat de Catalunya amb l’encàrrec de redactar un estatut d’autonomia, el conegut com a Estatut de Núria, amb la voluntat de crear un estat federal. Després de l’aprovació de l’estatut, que havia deixat a banda l’estat federal, va ser elegit president i formà el primer govern de la Generalitat estatutària des del 14 de desembre de 1932 fins a la seva mort, el 1933.