• Imprimeix

Romeva: "L'1-O s'haurà d'elegir: democràcia o repressió"

El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha pronunciat aquest vespre la conferència “Autodeterminació i democràcia. El cas de Catalunya” a la Universitat Science Po de París (França). També ha intervingut el professor i un dels autors de l’informe “Catalonia’s Legitimate Right to Decide”, Guillaume Tusseau.

25/09/2017 20:09
20170925_romeva_science_po

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha pronunciat aquest vespre la conferència “Autodeterminació i democràcia. El cas de Catalunya” a la prestigiosa Universitat Sciences Po de París (França). També ha intervingut el professor i un dels autors de l’informe “Catalonia’s Legitimate Right to Decide”, Guillaume Tusseau, i hi ha assistit el delegat del Govern a França, Martí Anglada.

 
Durant la conferència el conseller Romeva ha assegurat que “la democràcia dins de l’Estat espanyol està en risc” i ha denunciat  “la repressió i vulneració dels drets i llibertats fonamentals” que està vivint Catalunya. “A Europa, al segle XXI, s’estan prohibint reunions públiques. Es cerquen urnes i paperetes per decomissar-les. Es clausuren servidors i  pàgines web, i les forces policials paramilitars entren a les redaccions de mitjans de comunicació privats i identifiquen a periodistes”, ha manifesta i ha detallat que “s’han practicat escorcolls a domicilis particulars i s’han dut a terme detencions de responsables polítics que actuaven segons els acords majoritaris d’una assemblea democràtica” “la fiscalia ha citat el 75% dels alcaldes catalans per ser interrogats i avui han començat a escorcollar ajuntaments”.
 
Romeva ha sentenciat que “negar als catalans la possibilitat de pronunciar-se i respondre amb la repressió qüestiona la democràcia al conjunt de l’Estat espanyol” i ha afegit que “Catalunya és escenari d’un pols democràtic en què sortiran guanyant les llibertats i els drets civils o bé l’autoritarisme extemporani” per això el que avui s’està plantejant per “el dia 1 d’octubre és elegir estar al costat de la democràcia o al costat de la repressió”.
 
També ha recordat que “quan ens referim al cas català parlem dels drets de 7,5 milions de ciutadans europeus”. Segons el titular d’Exteriors “la forma en que Europa afronti les aspiracions d’aprofundiment democràtic dels seus pobles en definirà la seva credibilitat com a projecte comú” i que “aquest futur s’ha de basar en la llibertat i no en la imposició” 
 
Finalment Romeva ha exposat que “si volem que Europa tingui la força suficient per projectar arreu del món un ideal de societat inclusiva i respectuosa amb la llibertat i els drets humans, és indispensable que no dubti al moment de posar en pràctica els seus valors”. I ha manifestat que “moltes vegades han estat avatars d'històrics diversos els que han configurat el mapa europeu i les seves relacions” però que ara “plantegem que sigui definitivament la voluntat popular la que legitimi una nova unió en la diversitat, però des de la llibertat”.
 
L’informe “Catalonia’s Legitimate Right to Decide”
 
En l’acte també hi ha intervingut el doctor i professor a la Universitat Science Po de París i un dels autors de l’informe “Catalonia’s Legitimate Right to Decide”, Guillaume Tusseau. L’informe “Catalonia’s Legitimate Right to Decide” ha estat publicat recentment per un grup d’experts en dret internacional i de la Unió Europea (UE). L’informe analitza el dret a decidir dels catalans en el marc del dret internacional, europeu i espanyol. 

Aquest informe qualifica el referèndum de l’1 d’octubre com la forma més directa i democràtica d’exercir el dret a decidir. El text dels experts conclou que no existeix cap impediment legal perquè una entitat subestatal, com Catalunya, decideixi el seu futur polític en relació a la voluntat dels seus ciutadans. També assegura que la UE no prohibeix l’exercici del dret a decidir i apunta que la mateixa UE ha reconegut diverses entitats subestatals que han organitzat referèndums d’autodeterminació. 

En el mateix estudi els experts de l’informe han avaluat la Llei del Referèndum d’Autodeterminació i conclouen que compleix els estàndards internacionals. D’altra banda, l’informe precisa que la demanda dels catalans pel dret a decidir l’impulsa un moviment lluny de l’essencialisme i l’etnicisme, detallen que aquest moviment és íntegrament cívic i que respon a una concepció liberal de la nació catalana.  

A banda de Tusseau, l’informe ha estat elaborat per tres autors més també amb un llarg i reconegut currículum en dret internacional: el doctor Nicolas Levat (University of Geneva, Suïssa), la doctora Sandrina Antunes (Universidade do Minho, Portugal) i el doctor Paul Williams (American University, Estats Units).