• Imprimeix

Romeva: "Amb el Pla de Govern Obert ens acostem als ciutadans per recuperar la seva confiança"

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat avui el Pla de Govern Obert impulsat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. El Pla inclou les polítiques del Govern destinades a la consolidació, la millora i l’enfortiment del govern obert en els pròxims dos anys per facilitar un canvi cultural necessari a l’Administració.

19/05/2017 14:05
20170519_govern_obert
 

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat aquest divendres al matí al Palau Centelles el Pla de Govern Obert per als pròxims dos anys. Aquest Pla ha estat impulsat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència i ha comptat amb la col·laboració de tots els departament de la Generalitat de Catalunya. En la presentació hi ha intervingut també el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz; i el professor de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya, Ismael Peña, ha pronunciat la conferència “Govern obert: aixecat per sota”.

El conseller Romeva ha destacat els tres grans àmbits del Govern Obert: la transparència, la participació ciutadana i la col·laboració públicosocial. “Sent més transparents, ampliem la visió ciutadana sobre l’activitat pública i prenem consciència de la magnitud dels serveis públics”, ha dit, i ha destacat que “donant veu a la ciutadania, aconseguim decisions més intel·ligents que ens permeten  elaborar polítiques públiques que tinguin en compte la diversitat i complexitat de la nostra societat”. El titular d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència ha afegit que “la col·laboració ciutadans incrementa de forma molt efectiva el control i el comportament ètic dels gestors públics”. També ha declarat que “amb el Pla de Govern Obert ens acostem als ciutadans per recuperar la seva confiança” i ha conclòs en dir que “és el moment de fer un salt qualitatiu com demana la ciutadania cada cop més, legítimament, exigent amb els organismes públics”.

Amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, el Pla permetrà avançar significativament en aspectes clau, com ara millorar la transparència, impulsar la reutilització de dades obertes i la incorporació de les visions plurals de la ciutadania en l’elaboració de les polítiques públiques.

Pla de Govern Obert

Aquest Pla ha estat dissenyat per facilitar el canvi cultural necessari a l’Administració per merèixer la confiança dels ciutadans. Vol ser un antídot democràtic contra el risc de desvinculació entre la ciutadania i les estructures institucionals i, en aquest sentit, és un salt per millorar la qualitat democràtica de Catalunya a través d’una ciutadana activa i implicada amb l’entorn. Una ciutadania, en definitiva, que també exerceixi el deure d’enriquir les decisions que més l’afecten en l’àmbit de la gestió i els serveis públics a fi de millorar el model de governança del país.

El Pla s’estructura en cinc àmbits: transparència, dades obertes, bon govern, participació ciutadana i qualitat democràtica, i canvi cultural. El primer àmbit engloba les polítiques de publicitat activa i dret d’accés a la informació pública; el segon àmbit està orientat a l’obertura de dades públiques i el foment del seu ús; l’àmbit de bon govern comprèn les iniciatives per promoure la qualitat delsserveis públics i reforçar el comportament ètic de l’Administració i el poder polític; el quart àmbit comporta l’establiment de mesures per fomentar la participació i col·laboració dels ciutadans en la definició de les polítiques públiques. Finalment, l’àmbit de canvi cultural agrupa les actuacions destinades a formar, promocionar i sensibilitzar sobre el govern obert. Per cada àmbit el Pla estableix diversos objectius estratègics, objectius operatius i actuacions a dur a terme.

En el mateix Pla també s’incorporen mecanismes de seguiment i avaluació. El seguiment es realitzarà periòdicament i s’informarà dels resultats a la Comissió Interdepartamental de Transparència i Govern Obert. Mentre que, l’avaluació tindrà caràcter anual i els seus resultats es presentaran al Govern de la Generalitat, i posteriorment es publicaran al Portal de Transparència de la Generalitat de Catalunya.

Amb aquest Pla de Govern Obert es dona continuïtat al Pla estratègic de polítiques de transparència 2015-2017, que ja ha contribuït a facilitar l’accés a la informació pública mitjançant la millora del Portal de Transparència, valorat de forma excel·lent per Transparència Internacional. L’aprovació del Codi de conducta dels alts càrrecs de la Generalitat, la Llei de transparència i l’impuls de nous processos de participació ciutadana són també actuacions recents que s’emmarquen en el ferm compromís de la Generalitat amb el Govern obert.