• Imprimeix

Romeva: "Amb aquest pressupost prepararem el procés constituent de la República que guanyarem a les urnes"

El conseller Romeva ha explicat aquesta tarda les línies mestres del pressupost del Departament en la seva compareixença al Parlament de Catalunya. Els comptes proposats per al 2017 han superat les esmenes a la totalitat presentades i seguiran el tràmit parlamentari. El pressupost previst per aquest 2017 és de 64.049.887,23 euros i preveu un increment notable en acció exterior i cooperació internacional.

17/01/2017 17:01
El conseller Romeva presenta el pressupost 2017
 

La Comissió d'Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament de Catalunya ha acollit per primera vegada la presentació del pressupost del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, acompanyat del secretari general, Aleix Villatoro, ha explicat les línies mestres del pressupost aquest dimarts a la tarda durant la seva compareixença al Parlament de Catalunya. Després de la presentació, el pressupost del Departament per al 2017 ha superat avui el tràmit de les esmenes a la totalitat, presentades pels grups del PPC, C’s, PSC i CSQP, per un total d’11 vots a favor i 10 en contra. 

Romeva ha recordat que aquest Departament ha estat creat aquesta legislatura amb un mandat molt clar, “definir un dels pilars bàsics de la República, la del ministeri d’un Estat” i “posar les bases perquè aquesta nova República es construeixi oberta al món i sobre la base de la transparència, la memòria i la participació”. El conseller ha reiterat que també “amb aquest pressupost prepararem el procés constituent de la República que guanyarem a les urnes”.

Aquest primer pressupost del Departament és de 64.049.887,23 euros repartits en tres àmbits: la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea (amb un pressupost de 35.561.524 euros equivalent a un 56% del total), la Secretaria General (amb un pressupost de 27.156.413 euros equivalent a un 42% del total) i la Secretaria de Transparència i Govern Obert (amb un pressupost de 1.331.950 euros equivalent a un 2% del total). En el total del pressupost de la Generalitat la quantitat destinada a aquest Departament representa el 0,28%.

El Departament d’Afers Exteriors és de nova creació i per tant no permet una comparació senzilla amb el pressupost del 2015. Els comptes del Departament d’Afers Exteriors parteixen de la pròrroga del pressupost del 2015 i les partides inicials de les unitats anteriorment es trobaven ubicades als departaments de la Presidència i al de Governació i Administracions Públiques. Durant l’exercici 2016 bona part de les despeses han estat ateses per aquests departaments.

Acció exterior

Els comptes presentats preveuen un increment notable en acció exterior i cooperació internacional. Romeva ha remarcat que l’acció exterior és prioritària pel moment en què ens trobem. “Ens permet participar en els debats globals i disposar de veu pròpia per a treballar a favor dels interessos dels nostres conciutadans, allà on es trobin. El Govern català ha d’estar tant present al món com ho estan els nostres ciutadans i entitats”, ha subratllat.

El pressupost per a la Secretaria d’Afers Exteriors i la Unió Europea dobla la seva quantitat. Això permetrà implementar el Pla estratègic de desplegament de les delegacions a l'exterior que preveu una expansió de la representació institucional de Catalunya fonamentada en una anàlisi de rellevància política i estratègica; la intensitat de les relacions econòmiques bilaterals; la presència d’organismes internacionals; la presència de diàspora catalana, la presència a Catalunya de nouvinguts d’aquell país i l’impacte regional.

La partida d’acció exterior també contempla un increment en la projecció de Catalunya en l’àmbit internacional i, en l’impuls i suport a les iniciatives de la societat civil i, molt concretament, de la comunitat catalana a l’exterior. En aquest sentit, s’ha fet un increment de l'aportació dedicada a les Comunitats Catalanes a l’Exterior que ascendeix a 1 milió d'euros.

La mateixa Secretaria preveu una aportació a l’Institut Europeu de la Mediterrània d’1,5 milions d’euros, mantenint així el suport a les polítiques euromediterrànies prioritàries per a Catalunya.

Cooperació internacional

La cooperació internacional és un altre dels eixos que incideix especialment el pressupost presentat. L'aportació en cooperació internacional reverteix la situació que ha patit des de l’any 2012. L’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament rebrà 10,2 milions d’euros més que en l’exercici anterior i el total del seu pressupost serà de 17,3 milions, essent la partida que més augmenta.

El Govern defineix la cooperació com una política nacional de base i per això la cooperació com a política exterior també es fa des d’altres departaments que hi destinaran un total de 14,1 milions d’euros.

En total el pressupost que el Govern destina a la cooperació internacional és de 33 milions d’euros. “És una política de país perquè certifica el nostre compromís històric amb les idees de pau, justícia i lluita contra les desigualtats, demostra la nostra capacitat d’organització i la voluntat de contribuir a les solucions globals”, ha destacat el conseller i ha remarcat el compromís del Govern a contribuir a buscar solucions a la crisi humanitària de la Mediterrània.

Així, per exemple, aquest pressupost “permetrà continuar i ampliar l’acord subscrit amb el Programa de Desenvolupament de Nacions Unides per actuar sobre el terreny, al Líban” ha recordat. Aquest acord recull iniciatives conjuntes amb el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i també amb quinze ONGs catalanes.

Memòria històrica

L’altre gran eix d’actuació del Departament que ha posat èmfasi el conseller, i que queda reflectit en la partida de la Secretaria General, és la recuperació de la Memòria Històrica que “hem volgut prioritzar tenint en compte el dèficit de finançament d'aquest àmbit en els darrers anys i la commemoració dels 80 anys del cop d’Estat contra la República”.

Sense disposar de recursos propis, el Departament ha impulsat iniciatives tan ambicioses com el Programa d’Identificació Genètica o el Pla de Fosses, treballs que s’intensificaran amb aquest pressupost. L’increment també es farà notar a les entitats que treballen en la recuperació de la memòria. El Memorial Democràtic, el Consorci del Museu Memorial de l’Exili, el Consorci Memorial dels espais de la batalla de l’Ebre i l’Institut Català Internacional per la Pau augmentaran un 31% el seu pressupost.

La Secretaria General també destinarà part del pressupost a la sostenibilitat a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS). L’objectiu és contribuir en la sostenibilitat a Catalunya i a escala global i així contribuir a complir amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Finalment, la Secretaria també compta en impulsar la recerca en els tres grans àmbits del Departament a través del Centre d’Història Contemporània i el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis entre altres.

Transparència i Govern Obert

El nou pressupost també preveu 1,3 milions d’euros a la Secretaria de Transparència i Govern Obert, que impulsarà els debats constituents per pensar el país que volem i posar les bases del procés constituent de la República catalana. El conseller ha recordat que després del referèndum, serà el Parlament qui decidirà i definirà els mecanismes de treball de la nova Constitució com així estableixen les conclusions del procés constituent votades pel Ple del Parlament, però tot i així el Govern vol començar a treballar-hi. “Volem començar ja des d’ara a pensar, a debatre i a preparar el procés constituent, perquè sigui un procés de baix a dalt, de base ciutadana, cívica i popular i que compti amb un alt grau de participació social i inspirat en les millors pràctiques internacionals”, ha declarat el conseller.

Aquesta partida també preveu impulsar la reconfiguració dels portals de Transparència  Participa de la Generalitat, apropar-los als ciutadans i facilitar-ne la usabilitat. Aquesta millora en transparència inclourà més informació sotmesa a publicitat activa amb un accés més intuïtiu a la informació sobre alts càrrecs. D’altra banda, el nou portal Participa permetrà més participació ciutadana en la definició i aplicació de polítiques públiques.