• Imprimeix

Romeva: "No ens podem deixar arrossegar de nou cap a una situació d'arbitrarietat disfressada de legalitat"

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presidit avui l’acte d’homenatge als immolats pel règim franquista, també hi ha assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. L’acte institucional, que ha tingut lloc al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya. L’homenatge ha coincidit, com cada any, amb el festiu d’octubre més proper a l’execució de Lluís Companys.

22/10/2017 15:10
Homenatge_Fossar_Pedrera

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presidit avui l’homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona per raons polítiques i ideològiques durant el règim franquista, que també ha comptat amb l'assistència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. L’acte, que ha tingut lloc al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, ha coincidit com és habitual amb el festiu d’octubre més proper a l’execució del president de la Generalitat republicana, Lluís Companys, afusellat al Castell de Montjuïc el 15 d’octubre de 1940.

En l’acte, que ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, també hi ha participat la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia; el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas i el president de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny.

En la seva intervenció el conseller Romeva ha destacat que “l’autoritarisme d’altres èpoques continua latent” però que “no ens podem deixar arrossegar de nou cap a una situació de llibertat coartada i d’arbitrarietat disfressada de legalitat”, i ha recordat que “sabem d’on venim, de quina història som hereus i quina és la nostra responsabilitat per al present i per al futur”.

El conseller també ha subratllat que “Companys ha estat i és encara un símbol” i ha afegit que “quan algú n’utilitza el nom com una amenaça i es pretén atemorir-nos amb el seu record, l’únic que demostra és un profund desconeixement del nostre poble”. Per últim, Romeva ha volgut agrair la tasca de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya i ha recordat que l’homenatge i el record de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista és una de les prioritats de l’actual Govern, com així ho demostra l’aprovació de la llei de reparació jurídica de víctimes del franquisme o el Pla d’actuació en fosses i el Programa d’Identificació Genètica.

Durant l’homenatge s’ha fet una ofrena floral al Monument als Immolats per la llibertat a Catalunya i a la tomba de Lluís Companys, i la Societat Coral Joventut Pienenca ha interpretat el “Cant de la Senyera”, el “Cant dels Ocells” i “Els Segadors”.

El Fossar de la Pedrera

El Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc és un espai memorial dedicat a les víctimes de la repressió i dels bombardejos franquistes. Aquest espai conté les despulles mortals de les víctimes de la repressió franquista i dels bombardejos durant la Guerra Civil, però també d’un bon número de persones que van morir afusellades a Barcelona durant la postguerra. És la fossa comuna més gran de Catalunya i va ser dignificada el 1985 per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona a iniciativa de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya. Compta amb la senyalització del Memorial Democràtic que explica cadascun dels espais que conformen aquest gran memorial dissenyat per l’arquitecta Beth Galí.