• Imprimeix

El conseller Romeva es reuneix amb representants de les Nacions Unides i ONG per avaluar les actuacions en la crisi humanitària del Mediterrani

Ha estat una reunió de treball on s'ha avaluat l'estat dels projectes al Líban, Jordània, Iraq, Síria, Grècia i Itàlia els quals han rebut el suport del Departament d'Afers Exteriors. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha destacat que "actuar a l'origen, als països en conflicte, és com millor podem ajudar les persones que en pateixen les conseqüències".

15/02/2017 17:02
Reunió ONG crisi mediterrània

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, s'ha reunit avui amb representants del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), de l'Agència de les Nacions Unides que treballa per defensar els drets dels infants (UNICEF), de l'Agència de Nacions Unides per als refugiats de Palestina a l'Orient Mitjà (UNRWA) i de les 16 ONG que treballen sobre el terreny al Líban, Jordània, Iraq, Síria, Grècia o Itàlia per fer front a la crisi humanitària de la Mediterrània.

L'objectiu de la trobada ha estat avaluar les actuacions que reben el suport del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència -a través de l'Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament-,  i apuntar les actuacions conjuntes per a seguir actuant en l'origen, als països en conflicte o que més persones refugiades han rebut. 

En la trobada el conseller ha subratllat la gran tasca de les entitats que treballen en les zones en conflicte i ha afirmat que "el Govern té l'obligació, el compromís i la voluntat de donar resposta a l'emergència humanitària de la Mediterrània" i que per fer-ho "cal afrontar totes les etapes, acollir a Catalunya i també treballant a l'origen". "Actuant en l'origen podem ajudar les persones que en pateixen les conseqüències, per aconseguir que no hagin d'abandonar el seu país", ha afegit.

El Departament d'Afers Exteriors -a través de l'Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament-  treballa conjuntament amb les agències de les Nacions Unides i 16 ONG per fer front a la crisi a la Mediterrània amb projectes que contribueixen a la gestió municipal de l'arribada de persones refugiades i en la seva atenció. Amb aquestes actuacions el Govern articula canals d'ajuda no-estatals que superen la burocràcia i aprofundeix així en el foment de la cultura de pau i reafirma el compromís de treballar conjuntament amb la societat civil.

DOS ÀMBITS D’ACTUACIÓ, SIS PAÏSOS 

Les actuacions que han rebut el suport del Departament d'Afers Exteriors -a través de l'Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament- es distribueixen en dos àmbits. Per una banda, l’actuació conjunta de les institucions catalanes -Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona i el Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament-  al Líban liderada pel Departament d’Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, a través del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).

Per l’altra, el Departament d’Afers Exteriors ha augmentat aquest 2017 el nombre de col·laboracions amb ONG. El 2106 es van finançar fins a 7 projectes i aquest any se’n financen 16. Aquestes 16 ONG treballen sobre el terreny a Síria, Líban, Jordània, Iraq, Grècia i Itàlia.

Aquests són els projectes que es recullen en els dos àmbits d’actuació en relació al país on s’implementa:

LÍBAN

- El Departament d'Afers Exteriors ha liderat l'actuació conjunta de les institucions catalanes al Líban a través del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). L'actuació a través de les Nacions Unides es fa en col·laboració amb el Ministeri d'Afers Socials del Líban (MOAS) i es porta a terme a la Unió de Municipis d'Al Fayhaa, situada a la zona libanesa on hi han arribat més persones cercant refugi. Les accions donen servei a més de 800.000 persones en la millora de la gestió i l'abastament d'aigua; la gestió, l'eliminació i el reciclatge de residus; i l'atenció primària i els serveis de salut a la població.

Al projecte, que porta per nom Lebanon Host Communities Support Project, també hi participen Itàlia, Japó, Alemanya, Holanda, Noruega, Regne Unit i Estats Units

- Creu Roja Catalunya: Projecte d'assistència d'obstètrica i ginecològica a dones sirianes, palestines i de les poblacions d'acollida afectades pel conflicte de Síria.

- Acció contra la fam: Treballa per a millorar la seguretat alimentària i les capacitats nutricionals de les persones refugiades al municipi de Baalbek-Hermel, al nord del Líban.

- Associació Catalunya-Líban: Projecte per a garantir el dret a la salut de la població refugiada a la localitat d'Halba, al Líban.

SÍRIA

- Agència de Nacions Unides per als refugiats de Palestina a l'Orient Mitjà (UNRWA):  Projecte d'atenció psicològica als infants víctimes del conflicte a Síria.

- Metges del Món: Projecte per a millorar la disposició de serveis i recursos sanitaris dels centres de salut Al-Hasakeh mitjançant subministraments mèdics essencials i assistència sanitària amb clíniques mòbils.

- Col·laboració amb la Fundació Solidaritat UB en l’intercanvi acadèmic d’estudiants i professors amb Síria.

- Save the Children: Projecte per a respondre als nous desplaçaments de la població de la zona d’Irbil i Alep a través de quatre equips mòbils de salut a Síria.

GRÈCIA

- Els departaments d’Afers Exteriors i de Salut donen suport institucional a l'Hospital Clínic i a l'Hospital Sant Joan de Déu per a l'enviament de professionals sanitaris per prestar assistència sanitària durant mig any en cinc camps de refugiats situats al nord de Grècia i a les illes gregues a través del projecte Ajudem Help.

-Stop Mare Mortum: Col·laboració en les tasques de l’entitat de suport jurídic als refugiats dels camps de Grècia.

IRAQ

- Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD): Projecte per a la protecció internacional dels refugiats, sirians i residents en àrees urbanes de la governació de Dohuk a l'Iraq i a la regió de Bekaa, al Líban.

- Pallassos sense fronteres: Suport a les persones refugiades de Síria i Iraq mitjançant les arts escèniques i la comicitat.

JORDÀNIA

- UNICEF: Per a atendre la població refugiada a Jordània, l'objectiu és donar cobertura de les necessitats humanitàries urgents en matèria d'aigua, sanejament i higiene a la població refugiada siriana al camp de refugiats d'Azraq, a Jordània.

- Nova Act: Projecte a la comunitat d'acollida de Zarqa, a Jordània, per al foment de la cultura de pau i a la cohesió social de la població refugiada siriana, especialment entre les persones joves.

- Associació Catalana per la Pau: Projecte per a la protecció dels drets de les dones refugiades síries mitjançant l'atenció psicosocial, legal i promovent l'eradicació de totes les formes de violència contra les dones amb tallers de sensibilització i prevenció a Zarqa, Jordània.

ITÀLIA

- Proactiva Open Arms: Per al rescat de persones que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics a través de la ruta marítima entre Líbia i l’illa italiana de Lampedusa.