• Imprimeix

El conseller Romeva es reuneix amb l’alcalde de Trípoli i representants de les Nacions Unides per valorar els projectes de cooperació al Líban

La delegació libanesa ha visitat instal·lacions de gestió de residus d’arreu de Catalunya per tal d’intercanviar coneixements. La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència; l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament actuen conjuntament al Líban a través d’un acord amb les Nacions Unides.  

15/09/2017 17:09
20170915_delegació_liban

 

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, s’ha reunit aquesta tarda amb una delegació formada per autoritats de la Unió de Municipis d’Al Fayhaa (Líban), entre les quals l’alcalde de Trípoli, Ahmad Kamareddine, i respresentants del Programa de Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD). L’objectiu ha estat intercanviar opinions sobre els projectes de cooperació que el Departament d’Afers Exteriors impulsa al Líban en el marc de la crisi de refugi a la Mediterrània.

Aquesta visita s’emmarca en l’acord de la Generalitat de Catalunya —a través del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència—, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona per donar suport als municipis del Líban que han acollit població refugiada de Síria. Durant els últims tres dies aquesta delegació libanesa ha visitat instal·lacions de gestió de residus d’arreu de Catalunya per tal d’intercanviar coneixements.

Aquest acord permet a la cooperació catalana enfortir les capacitats del Líban en un àmbit crític en l’acollida de refugiats: la millora de la gestió de residus. L’actuació es duu a terme a la Unió de Municipis d’Al Fayhaa, que agrupa quatre dels municipis del nord del país on han arribat més persones cercant refugi.

El projecte inclou, entre d’altres aspectes, l’assistència tècnica en matèria de gestió de residus així com l’intercanvi de coneixements entre els dos països. Per això, la visita institucional d’aquesta setmana ha consistit en la visita de tota mena d’equipaments, com ara la planta de tractament i el model porta a porta de Torrelles de Llobregat, un punt verd de barri de Barcelona i les plantes de tractament del Consorci del Bages, a més de reunions de treball amb totes les institucions involucrades.

Visita al Líban

El titular d’Exteriors va viatjar al Líban el mes de maig de 2017 per a visitar el projecte sobre el terreny, després de diverses missions de personal tècnic al país. L’acord entre les institucions catalanes per treballar coordinadament al Líban es va signar el 28 novembre del 2016.

Les xifres de l’ACNUR situen el Líban com l’estat del món amb el percentatge més alt de persones refugiades per habitant: des de l’inici de la guerra a Síria es calcula que un milió i mig de persones han entrat al país, incrementant en quatre anys la seva població un 30%. En aquest sentit, les necessitats de les persones refugiades han exercit una gran pressió en la infraestructura pública, essent la gestió de residus una de les problemàtiques més urgents de resoldre i amb més rellevància per a les condicions de vida de la ciutadania en general.