• Imprimeix

El cicle de debats "Processos constituents al món" dedica una sessió a l'actual procés participatiu per a una nova constitució a Xile

Hi ha intervingut el professor de Dret Constitucional a la Universitat de Xile i un dels disset membres del Consejo Ciudadano de Observadores, Francisco Soto. El cicle de debats "Processos constituents al món", impulsat pel Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, continuarà el dia 8 de juny amb una conferència sobre el debat constitucional a Escòcia.

18/05/2017 21:05
20170519_cicle_debats

El cicle de debats "Processos constituents al món" ha dedicat aquest dijous al vespre una sessió a l'actual procés constituent a Xile. Hi ha intervingut el professor de Dret Constitucional a la Universitat de Xile i un dels disset membres del Consejo Ciudadano de Observadores, Francisco Soto. La sessió, que ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània (CCCB), ha estat presentada pel professor de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra i relator del cicle de debats, Jaume López. Hi ha assistit el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, i el director del Programa d'Innovació i Qualitat Democràtica, Roger Buch.

El procés constituent xilè va començar l'abril del 2016 i està previst que el govern presenti el primer esborrany del nou text el segon semestre del 2017. Més de 200.000 persones van participar en els debats preconstituents a través de trobades amb grups d'afinitat i autoconvocats. El Consejo Ciudadano de Observadores és l'òrgan encarregat d'elaborar l’informe que recull les aportacions de la ciutadania. El mes de gener, aquest òrgan va elaborar i entregar a la presidència xilena l'informe que recull les aportacions dels ciutadans i que, posteriorment, haurà d'incloure a la nova constitució.

En la seva intervenció Soto ha apuntat que "el procés constituent a Xile ha vingut motivat per revertir la crisi de confiança en la política" i ha opinat que "la participació ciutadana en processos constituents no serveix només per a legitimar un text legal, sinó que pot generar noves aportacions al dret constitucional". Soto també ha afegit que "els processos participatius que no parteixen d'un text generen major capacitat de debat, i són de més qualitat".

El Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència impulsa aquest cicle de debats sobre les principals experiències de democràcia participativa en processos constituents d'arreu del món. Les jornades compten amb professors i experts internacionals que han estat implicats en els debats constituents dels seus respectius països.

La pròxima sessió serà el dia 8 de juny i es tractarà el debat constitucional a Escòcia. S'han programat vuit sessions entre els mesos de març i juny, obertes a tothom, en les quals també s'analitzaran, a part d'Irlanda i Bolívia, els casos d'Islàndia, Escòcia, Equador i Xile posant èmfasi en la deliberació i implicació de la ciutadania.

L'última jornada del cicle de debats serà el dia 15 de juny i s'hi exposaran les conclusions recollides en les sessions prèvies de la mà del relator, Jaume López, i també hi intervindrà el conseller Raül Romeva. Les conclusions recolliran la millor metodologia i les millors pràctiques exposades per a poder implementar-les al procés constituent català.

Aquest cicle de debats vol presentar una panoràmica de diferents processos, analitzant-ne la metodologia i la forma de crear espais rellevants de debat on presentar i discutir propostes per part de la ciutadania, més enllà de la representació parlamentària.