• Imprimeix

El Govern inaugura la Delegació de Catalunya als Països Nòrdics

El president Puigdemont i el conseller Romeva han assistit a la inauguració amb la delegada del Govern als Països Nòrdics, Francesca Guardiola. El president sosté que "l'1-O només hi ha dues opcions: acceptar l'statu quo, amb una autonomia buida de contingut, o declarar la independència" Per la seva banda, el conseller Romeva ha destacat que "la delegació de Dinamarca està compromesa amb l'exploració de noves vies de treball conjunt que ens permeti ser més útils per als ciutadans.

31/08/2017 11:08

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat des de Copenhaguen, on aquesta tarda ha inaugurat la Delegació del Govern de la Generalitat als Països Nòrdics, juntament amb el conseller d'Afers Exteriors Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, que "el proper 1-O els ciutadans hauran de triar  entre acceptar l'statu quo, amb una autonomia buida de contingut, o declarar la independència,  en el marc d'una Europa de sobiranies compartides”.  “No hi ha altres alternatives perquè el govern espanyol s'ha negat sistemàticament a oferir-ne cap altra”, ha conclòs.

No obstant, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que “una democràcia com l’espanyola no bloquejarà la votació de l’1-O” i s’ha mostrat esperançat que “si es produeix una victòria del sí, negociarà la millor manera d’implementar els resultats amb bona voluntat, com s’espera d’una democràcia del segle XXI”.

Tot i així, el cap del Govern ha denunciat que fins al moment l’executiu espanyol fa oïdes sordes “a les demandes de la població catalana, nega la realitat, tot esperant que canviï”, i fins i tot, “es nega a dialogar i posa en perill els drets civils bàsics com la llibertat d’expressió”.

Per això, ha convidat a el govern central a prendre nota dels “bons exemples de com abordar i resoldre situacions similars pacíficament i democràticament”, que han estat capaços de tirar endavant països amb una llarga tradició democràtica com ara el Canadà, el Regne Unit i la mateixa Dinamarca.

Es tracta, segons el president, d’una “tradició democràtica que està intrínsecament lligada al seu reconegut model de concertació social, és a dir, la seva cultura del diàleg, la col·laboració, el consens social  i el pacte”. Pel cap de l’Executiu tot plegat ve a explicar “l’interès mostrat per l’actual procés català, especialment per allò que té de pacífic i democràtic”.  Per això, ha volgut aprofitar l’ocasió per agrair que s’hagin celebrat debats sobre el procés català i també les mostres de suport explícit rebut per part d’alguns polítics d’aquells països.

En aquest context, el president ha recordat que el referèndum per a l’autodeterminació es durà a terme després d’anys de manifestacions massives i pacífiques i quan el 80% dels catalans demanen aquest referèndum i amb una majoria absoluta a favor de la independència al Parlament català. Es tracta “d’assegurar de manera absoluta la legitimitat democràtica d’aquest procés” els ha dit, i per això,  “volem confirmar aquesta majoria mitjançant un vot únic, això és mitjançant un referèndum”. 

Durant la seva intervenció, Carles Puigdemont ha subratllat que Catalunya vol esdevenir independent per “construir un marc polític més democràtic, una societat més justa i sostenible”, al mateix temps que convertir-se en “un estat més solidari, compromès a ajudar a construir un món més just, pacífic, democràtic i compromès amb la seguretat del nostre continent”. I en aquest punt ha afegit, “la resposta de la Policia catalana als atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils demostra que estem disposats a assumir les nostres responsabilitats, tant dins del país com internacionalment”.

Així, també ha aprofitat la seva intervenció per agrair les mostres de condol i suport rebudes des d’aquells països, i els ha recordat que “la democràcia i els seus valors intrínsecs, la llibertat i la igualtat, estan per sobre de la violència terrorista”. “Entre tots, entre totes les institucions, entre tota la ciutadania, doblegarem aquells que intenten confrontar civilitzacions amb l’ús de la violència. No deixarem que una minoria acabi amb la nostra manera de ser, que ha estat forjada al llarg dels segles”, ha reblat. 

Relacions de Catalunya amb els Països Nòrdics

Durant la seva intervenció, el president Puigdemont ha assegurat que amb la nova Delegació del Govern al Països Nòrdics, un espai que considera “estratègic per a Catalunya s’inicia una nova etapa de relacions que cada cop són més intenses tant a nivell institucional, econòmic com cultural”.  Precisament, el cap del Govern ha subratllat que des de Catalunya hi ha la voluntat de refermar i impulsar vies de col·laboració en àmbits de l’I+D i la Innovació, sobretot en sectors com el biomèdic, l’alimentari, les Smart Cities i l’economia circular. I, ha afegit també, que entre els objectius d’aquesta nova oficina es pretén estrènyer els llaços també pel que fa a la protecció del medi ambient, la sostenibilitat, les energies renovables i la bioeconomia, recordant que a la regió Jutlàndia , ja s’està treballant  en aquest sentit.

Així, ha fet notar que a nivell econòmic, els intercanvis comercials són importants i reflecteixen unes sòlides relacions entre ambdues àrees geogràfiques, com ho demostra el fet que les exportacions catalanes a Suècia representen el 21,4% i el 21,3%, de les exportacions de l’Estat espanyol, respectivament. A més, 31 i 37 filials d’empreses catalanes estan establertes a Dinamarca i Suècia, respectivament, i 140 filials daneses i 100 filials sueques tenen presència a Catalunya.

El cap del Govern també s’ha referit a la importància que suposa per a Catalunya  el nombre de ciutadans nòrdics que cada any visiten Catalunya, ja que són el setè grup en importància quant a nombre absolut de turistes (de gener a maig del 2017 han visitat Catalunya 255.600 turistes nòrdics) i el primer pel que fa a la despesa mitjana del turista.

L’acte inaugural s’ha iniciat amb una actuació a càrrec de la colla castellera Xiquets de Copenhaguen i, a continuació, el president Puigdemont, acompanyat del conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; de la delegada del Govern als Països Nòrdics, Francesca Guardiola, i de la secretària d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Maria Badia, ha fet una visita per les instal·lacions.

A més del president, també hi han intervingut la delegada del Govern als Països Nòrdics, el director de Trade and Investment a Copenhaguen, Jacob Duus, i el conseller Romeva.