• Imprimeix

Catalunya i Quebec amplien i enforteixen la cooperació institucional

El Comitè Mixt de Cooperació Quebec-Catalunya s’ha reunit avui al Palau de Pedralbes de Barcelona. Hi ha assistit la secretària de Relacions Exteriors i de la Unió Europea del Departament d’Afers Exteriors, Maria Badia, i el vice-ministre adjunt d’Afers Bilaterals del Ministeri de Relacions Internacionals i de la Francofonia del Quebec, Michel Lafleur. En la reunió s’han definit les prioritats de col·laboració entre Catalunya i Quebec basades en l’intercanvi cultural, innovació i recerca, educació i formació, desenvolupament econòmica, la lluita contra la radicalització i l’estratègia marítima.

16/05/2017 14:05
Comite_mixt_Quebec_Catalunya

La secretària de Relacions Exteriors i de la Unió Europea del Departament d’Afers Exteriors, Maria Badia, ha participat aquest dimarts en la reunió que el Comitè Mixt Quebec-Catalunya ha celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona. La reunió ha servit per valorar la cooperació institucional dels dos últims anys en diversos àmbits i definir la col·laboració futura amb la voluntat d’ampliar-la i enfortir-la. A la trobada també hi ha assistit el vice-ministre adjunt d’Afers Bilaterals del Ministeri de Relacions Internacionals i de la Francofonia del Quebec, Michel Lafleur. També hi ha assistit la directora general de Relacions Exteriors, Marina Falcó; i el delegat del Govern als Estats Units d'Amèrica, Andrew Davis.

En la seva intervenció la secretària de Relacions Exteriors, Maria Badia, ha assenyalat que “el balanç del darrer Pla de Treball entre Quebec i Catalunya és molt positiu”. També ha apuntat que en els acords signats avui “en alguns àmbits ja tenim una llarga tradició de cooperació, al llarg dels darrers trenta anys hem anat construint complicitats i mecanismes de col·laboració” i ha afegit que “d’altres àmbits de col·laboració són novetats d’aquest any i indiquen la bona salut de la nostra relació que s’adapta a les necessitats de cada moment”.

Per la seva banda, Michel Lafleur ha subratllat que “Catalunya és un actor important en les relacions internacionals quebequeses” i ha afegit que “per això ampliem l’acord amb el Govern català i tenim previst reforçar l’oficina del Quebec a Barcelona”.

En la reunió s’ha establert que la col·laboració entre Quebec i Catalunya continuarà i serà prioritària en els camps de la cultura, la recerca i la innovació, el desenvolupament econòmic, l’educació i la formació, i han valorat molt positivament els intercanvis dels dos últims anys. A més, han acordat ampliar la col·laboració en l’estratègia per evitar la radicalització de joves i l’estratègia marítima.

D’altra banda, s’ha acordat l’ampliació també de la cooperació institucional per tal de portar a terme estratègies conjuntes en el marc de fòrums multilaterals i de conferències internacionals basada en l’intercanvi d’experiències, coneixements i informació. Aquesta cooperació ja s’ha realitzat anteriorment entre els dos països en l’àmbit del medi ambient i del canvi climàtic, en el marc d’iniciatives multilaterals en el si del Climate Group i de la Network of Regional Governements of Sustainable Development.

 

Àmbits de cooperació

 

  • Cultura i llengua – Intercanvi de coneixements, experiències i informació entre socis culturals catalans i quebequesos; col·laboració entre festivals i fires artístiques; afavorir els acords de residència artística i prioritzar projectes dels sectors de les arts digitals, les arts escèniques, cinema, literatura i edició; i afavorir l’intercanvi d’informació en matèria de política lingüística.
  • Recerca i universitats – Fomentar associacions per a la recerca i la innovació entres les universitats; incrementar la col·laboració entres investigadors; promoure l’intercanvi de coneixements i experiències sobre polítiques d’investigació i innovació; afavorir els projectes de mobilitat entre centres d’ensenyament superiors; i promoure la col·laboració entre directors de programes universitaris.
  • Desenvolupament econòmic – Col·laboració entre Pôle d’excellence québécois en transport terrestre i Railgrup de Catalunya; intercanvi d’informació i coneixements entre ACCIÓ i el Govern del Quebec; suport individualitzat a les empreses; promoure les missions empresarials; i suport als projectes d’inversió, transferència tecnològica i als acords industrials entre empreses catalanes i quebequeses.
  • Educació i formació – Establir la convalidació de títols i estudis; ampliar la mobilitat d’alumnes i becaris; afavorir la mobilitat d’estudiants i treballadors; compartir els models respectius d’integració lingüística i escolar.
  • Lluita contra la radicalització de joves – Estimular la cooperació i l’intercanvi de pràctiques exemplars per augmentar l’eficàcia de les estratègies d’acció.
  • Àmbit marítim – Afavorir els intercanvis d’experteses entre ambdós governs en biotecnologia marina, la valorització dels coproductes del mar i qualsevol altra qüestió relativa al sector marítim; col·laboració i intercanvi d’experiències entre el futur Centre d’expertise pour la gestion des risques d’incidents marítimes (CEGRIM) i la futur Agència Marítima Catalana (AMC).

 

Relacions Catalunya – Quebec

Les relacions entre Catalunya i Quebec van començar fa més de 30 anys i es van formalitzar  l’any 1996 amb la signatura de l’Acord de Cooperació entre el Govern del Quebec i el Govern de Catalunya. Aquest acord fixa les modalitats bàsiques de cooperació i crea un Comitè Mixt Quebec-Catalunya que es reuneix cada dos anys de manera alterna al Quebec i a Catalunya amb l’objectiu d’examinar l’estat de la realització de les accions dutes a terme, i estudiar i aprovar per a cadascun dels àmbits d’interès comú el projecte de treball per als dos anys següents. Les conclusions del Comitè Mixt són implementades per les múltiples visites de membres del Govern català al Quebec i viceversa, així com intercanvis tècnics i professionals.