• Imprimeix

El president Torra demana al conseller Bosch que "actuï com a ministre d'Exteriors de Catalunya per denunciar la situació d'amenaça dels drets civils i les llibertats polítiques"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha emplaçat aquest matí el nou conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, a “actuar com a ministre d’Afers Exteriors de Catalunya” per “explicar, a tots els racons on ens vulguin escoltar, la greu situació d’amenaça dels drets civils i les llibertats polítiques que vivim”.

23/11/2018 00:11
Presa de possessió del conseller Bosch

Presa de possessió del conseller Bosch

Després que Bosch prengués possessió del càrrec, en un acte institucional al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el cap del Govern li ha demanat “potenciar tan com sigui possible tots els altaveus de què disposem” perquè la situació actual del país, ha dit, “és insostenible” i “el qüestionament de la capacitat de garanties democràtiques a l’estat espanyol cada cop és més evident als ulls d’Europa”.
 
“És una amenaça constant i sistemàtica contra els independentistes, però va més enllà i ataca també tothom qui gosa qüestionar una monarquia que fa aigües i un sistema de justícia en crisi constant i que demostra l’absència de separació de poders de l’estat espanyol”, ha subratllat.
 
Torra ha defensat que la nova responsabilitat que Bosch assumeix al Departament ha de respondre a “aconseguir els objectius que ens hem proposat de manera democràtica, no violenta i lliure: fer efectiva la República”. “Catalunya té dret a ser coneguda i reconeguda i té dret també a veure respectat el seu dret a l’autodeterminació. Aquesta, juntament amb cercar la millor representació pels catalans al món, serà la tasca central del Departament”, ha defensat.
 
Sobre la trajectòria política de Bosch, el president ha recordat que el nou conseller, “un home culte i de cultura”, és qui va “liderar a Barcelona la multitudinària consulta popular sobre la independència”, i ha destacat “la implicació i voluntat de servei” que ha demostrat a l’Ajuntament de Barcelona.
 
Durant el seu discurs, Quim Torra també ha volgut agrair a Ernest Maragall la tasca que ha dut a terme durant aquests mesos al Govern. “Heu endegat i heu tornat a posar en marxa allò que l’esperit de venjança d’un estat obsedit contra l’exercici democràtic de l’autodeterminació va desballestar en forma de 155”, ha assegurat. “Les delegacions diplomàtiques de Catalunya al món o la reactivació del Diplocat són dos clars exemples d’aquesta feina de restitució que era imprescindible per a continuar avançant cap a la formalització de la República”, ha apuntat Torra.
 
El president de la Generalitat ha recordat que el conseller Raül Romeva, que estava representat a l’acte per la seva dona, Diana Riba, “és qui hauria de ser avui aquí”. “Tan sols el seu exemple, i el de la resta de presos polítics, ja ens serveix per a fer entendre la brutalitat de l’esperit de venjança d’un estat que no accepta el veredicte de les urnes i que mira de guanyar a uns tribunals sense garanties allò que els catalans no li volen donar ni li donaran mai: la rendició”, ha conclòs. 

El cap del Govern ha agraït al conseller sortint, Ernest Maragall, haver “endegat i tornar a posar en marxa allò que l’esperit de venjança d’un estat obsedit contra l’exercici democràtic de l’autodeterminació va desballestar en forma de 155”