• Imprimeix

Conseller Maragall: "Els ciutadans de Catalunya recuperen un dret que se'ls havia arrabassat, però no podem ni de lluny considerar que estem amb la normalitat que tots voldríem"

El conseller Ernest Maragall i la ministra Meritxell Batet signen la retirada dels recursos d’inconstitucionalitat de les lleis d’emergència en habitatge presentats per l’estat espanyol

31/10/2018 11:10
Signatura de l'acord de retirada dels recursos d'inconstitucionalitat per part de la ministra Meritxell Batet i el conseller Ernest Maragall

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública del govern espanyol, Meritxell Batet, han signat aquesta tarda la retirada de part dels recursos d’inconstitucionalitat interposats per l’estat espanyol contra les lleis d’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, concretament la Llei 24/2015 i la 4/16. L’acord s’ha ultimat en les reunions tècniques de la Subcomissió de Seguiment Normatiu, Prevenció i Solució de conflictes que s’emmarca dins de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat que presideixen Maragall i Batet. 

El conseller Maragall ha explicat que estem davant d’una “bona notícia” ja que “en aquest terreny els ciutadans de Catalunya recuperen un dret que se’ls havia arrabassat”. No obstant això, ha lamentat que “no podem ni de lluny considerar que estem amb la normalitat que tots voldríem”.

Maragall ha destacat la tasca del Departament de Territori i Sostenibilitat per fer possible la retirada dels recursos anunciada la setmana passada. “El conseller Damià Calvet i el seu homònim del govern espanyol han donat forma a aquest acord, que avui formalitzem com a responsables de la Comissió Bilateral”, ha explicat el conseller. Maragall ha remarcat que “és obvi que queda molt camí per recórrer en temes tributaris, de salut i en tota una diversitat de qüestions que composen la llista de recursos pendents”.

La feina de caràcter específic i tècnic que es va establir a la primera reunió bilateral com a agenda pendent va donant algun fruit”, ha remarcat el conseller. Tot i així, ha afegit que “hi ha la urgència d’entrar en l’àmbit de la situació judicial i de privació de llibertat i d’exili dels nostres representants, així com en la concreció dels nostres drets democràtics sobre la decisió del nostre futur”. El conseller ha senyalat que “el comptador d’avenços segueix estant absolutament a zero i segueix sent la nostra principal preocupació i urgència. No podem seguir esperant. No és una qüestió que permeti jugar a guanyar temps. Aquesta qüestió no permet regatejos negociadors. S'hi ha d'entrar i estem esperant que sigui possible”. Finalment ha afegit que “la nostra obligació és avançar en el camp dels acords de la verificació democràtica de la ciutadania de Catalunya, però actualment no hi ha cap resultat apreciable”.