• Imprimeix

Jordi Foz: "Volem ser un referent a Europa en qualitat democràtica"

Amb motiu del Dia Internacional del Dret a Saber, la Secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha organitzat una jornada sobre la transparència i el dret d’accés a la informació a Catalunya. L’acte ha tingut lloc a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.

10/10/2018 11:10
Jordi Foz, secretari de Transparència i Govern Obert

El secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, que ha presentat la jornada, ha explicat que “un dels objectius del Govern és que Catalunya sigui referent a Europa en qualitat democràtica. Volem ser capdavanters. I una de les maneres és per mitjà del govern obert. Els ciutadans han de poder saber el que fem”.

Foz ha reconegut que “poder celebrar aquest acte al voltant del dret a saber era un compromís del Departament des que fa un any ja ho vam plantejar amb el conseller Romeva”. I s’ha compromès a continuar donant suport, i fins i tot incrementar-lo, al sector públic per millorar els resultats en transparència, a simplificar el dret d’accés a la informació i a continuar difonent el dret a saber entre el sector públic i, sobretot, entre la ciutadania.

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha presentat l’informe anual que avalua el compliment dels objectius de transparència a Catalunya i posa de relleu tant els seus avenços com les seves mancances. Ahir Ribó el va presentar al Parlament i va reclamar a les administracions que destinin més recursos a desplegar la Llei de transparència. “Ens calen més mitjans i més recursos, que els responsables de cada administració prenguin consciència d’allò que ens falta i hi inverteixin per avançar”, ha dit.

Ribó ha assenyalat que la majoria de gent no sap que té dret d’accés a la informació, el“dret a saber-ho tot”. “La meitat del pressupost s’hauria de dedicar a informar a la gent que té aquest dret” ha afirmat el Síndic, i ha recordat que “és un dret encara en construcció”, però també que “és un dret essencial que ha de rebre una atenció preferencial”.

Som dels últims a consolidar aquest dret, i això és vergonyós”, ha lamentat el Síndic, i ha recorregut a un símil per explicar la situació actual: “Les administracions potser estan disposades al striptease, però no al nu integral. Cal despullar-se de cap a peus. No hi ha d’haver res públic que no sigui públic”. De totes maneres, ha explicat que després de tres anys elaborant l’informe poden observar que hi ha hagut avenços significatius, encara que amb lentitud, i que l’aplicació de l’article 155 va afectar sens dubte el desplegament i l’aplicació de la Llei de transparència.

Al seu torn, la directora General de Modernització i Innovació de l’Administració, Ester Manzano, i la cap de l’Oficina de Racionalització del Sector Públic, Olga Delpeix, han presentat la Guia de transparència per a les entitats del sector públic de l’Administració de la Generalitat, una eina al servei del sector públic perquè pugui complir millor la Llei de transparència.  

El Dia Internacional del Dret a Saber se celebra anualment el 28 de setembre des de l’any 2015, quan la UNESCO va adoptar una resolució en què exposava que el dret universal d'accés a la informació resulta essencial per al funcionament democràtic de les societats i per al benestar de tota persona.