• Imprimeix

Conseller Maragall: "Tenim el dret d'actuar i defensar les nostres accions"

Aquest dijous s'ha celebrat a Londres la reobertura de la Delegació del Govern al Regne Unit i Irlanda

27/09/2018 20:09
HC Maragall reobre Delegació al Regne Unit i Irlanda

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha reobert aquest dijous 27 de setembre la Delegació del Govern al Regne Unit i Irlanda, amb seu a Londres, des d’on ha afirmat que “avui torna a començar el que mai s’hauria hagut d’interrompre”. El conseller, que ha recordat que “hauria de ser el conseller Romeva el que estigués avui aquí”, ha estat acompanyat del delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén i de la directora general de Relacions Exteriors, Mireia Borrell.

 

La Delegació al Regne Unit i Irlanda és la segona que es reobre després que la setmana passada el conseller viatgés a Berlín per fer oficial la reactivació de la Delegació a Alemanya. El delegat Sergi Marcén seguirà al capdavant de la Delegació després d’haver estat restituït i nomenat pel Govern de la Generalitat el passat mes de juliol.

 

El conseller ha recordat que la inauguració de la Delegació de Londres ha coincidit amb la presentació d’un recurs contenciós administratiu per part del Govern Espanyol contra el procediment de reobertura de les delegacions a l’exterior, “que ni ens impressiona ni ens sorprèn. Tenim el dret d’actuar i defensar les nostres accions. Si en el camí d’obertura hi ha una mínima possibilitat d’acord amb el govern espanyol estarem encantats d’escoltar les seves peticions. Però aquesta i la resta de delegacions seguiran obertes.” I ha afegit que la decisió del Govern Espanyol “era perfectament previsible. És una decisió que confirma una actitud”. El Departament encara no ha rebut la notificació de la mateixa per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Així mateix i quan correspongui, el Govern defensarà davant del tribunal competent la que considera que és la seva acció legítima de representació internacional.

 

Les funcions principals de la Delegació del Govern al Regne Unit i Irlanda són les de facilitar les relacions bilaterals amb les autoritats del Regne Unit de la Gran Bretanya i d’Irlanda del Nord i de la República d’Irlanda en l’àmbit de les competències de la Generalitat, així com promoure i coordinar les relacions de col·laboració de la Generalitat i els seus òrgans adscrits amb els organismes internacionals amb presència al Regne Unit i Irlanda que tinguin un interès rellevant per a Catalunya. “Ens correspon representar les institucions catalanes, estar presents i tenir relacions amb les institucions d’aquí. Influir i definir les nostres posicions, i defensar-les”, ha apuntat el conseller durant la inauguració.

 

El delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén, ha destacat que “poder reobrir la Delegació representa poder defensar els interessos dels catalans, tant dels ciutadans com de les empreses, davant d’una situació que ens trobarem el març de l’any que ve que serà el Brexit”. Marcén considera fonamental saber “en quina situació quedaran aquests catalans i en quina situació quedaran aquestes empreses i què hauran de fer”, i ha assegurat que “des de la Delegació és un dels temes que treballarem més intensament. Volem poder ajudar a totes aquestes persones i a totes aquestes empreses a tenir més informació de la que hi està havent als mitjans de comunicació”.

 

Amb l’aplicació del 155 es van tancar totes les delegacions, excepte la delegació davant la Unió Europea, amb seu a Brussel·les. La reobertura de la Delegació al Regne Unit i Irlanda s’emmarca en la primera fase d’urgència del pla de desplegament de les delegacions del Govern a l’exterior. Aquesta fase inclou, a més de la Delegació al Regne Unit i Irlanda i la ja reoberta Delegació a Alemanya, les delegacions a Itàlia, a Suïssa, a França i als Estats Units, que seran reobertes en els propers mesos.

 

Durant la inauguració el conseller ha explicat que properament, i quan estiguin fetes les tasques d’adequació, s’inaugurarà la Casa de Catalunya al mateix edifici que ocupa la Delegació de Londres.