• Imprimeix

Conseller Maragall: "Només amb respecte institucional podrem avançar en el diàleg, la negociació i l'entesa. No podem renunciar a la defensa de la llibertat i la democràcia"

El conseller ha comparegut al Parlament de Catalunya per informar sobre la primera reunió bilateral Generalitat-Estat

13/09/2018 19:09

El conseller Ernest Maragall ha comparegut aquesta tarda a petició pròpia a la Comissió d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament per informar sobre la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat. La reunió, que va tenir lloc el passat 1 d’agost, va ser presidida pel mateix conseller per part de la Generalitat i encapçalada per la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, per part del govern espanyol. El conseller ha explicat que aquesta primera reunió no va servir per arribar a cap acord concret més enllà d’acordar seguir mantenint el diàleg bilateral i començar a reunir les diverses comissions bilaterals mixtes i subcomissions. “Ens vam quedar curts respecte al nostre objectiu. No vàrem poder avançar en el que era el nostre objectiu. La nostra impaciència va molt per davant de la capacitat i l'actitud del govern de l'Estat", ha explicat.

 

Durant la seva compareixença davant dels representats de tots els grups parlamentaris, el Maragall ha remarcat, la importància de la convocatòria d’aquesta comissió bilateral, que no es reunia des del mes de juliol de 2011. "Estem intentant passar del maltractament al respecte. Però respecte no és un concepte retòric ni buit, ni d’oportunitat”, ha dit i ha afirmat que “sempre hem defensat que és a la taula de negociació política on s’han de resoldre els conflictes polítics. Només amb el respecte institucional podrem avançar en el diàleg, la negociació i l'entesa. Però no podem renunciar a la defensa de la llibertat i la democràcia”. També ha afegit que no es pot fer cap renuncia sobre la situació dels presos i exiliats, ni sobre el referèndum d’autodeterminació de Catalunya.

 

El conseller ha recordat que, com ja va explicar el mateix dia de la reunió, va quedar palesa la distància entre els dos executius sobre el concepte de normalitat. El Govern va plantejar les “tres normalitats” requerides al seu entendre: pel que fa als drets i llibertats de la ciutadania catalana, pel que fa al diàleg, respecte i reconeixement del que vol dir l’autogovern i pel que fa als drets polítics de la societat. Maragall va constatar que el govern espanyol només es va mostrar lleugerament disposat a avançar en el reconeixement a l’autogovern a través del diàleg, fet que ha considerat “insuficient”.

 

Tot i això, el titular d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha afirmat que “és la nostra obligació seguir negociant amb l'Estat perquè estan afectats els drets de milions de ciutadans d'aquest país. I no podem no entrar-hi”, ha subratllat i ha afegit que “no podem no posar-hi tota l'energia, però sense renunciar a la defensa dels nostres drets. No podem posar en espera els drets dels ciutadans de Catalunya i la Comissió Bilateral és un modest instrument en aquesta direcció”.

 

El conseller també ha assegurat que a finals d’any ja s’hauran reunit, com a mínim en una ocasió, les diverses comissions bilaterals mixtes i subcomissions, que són: Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals, Comissió Mixta de Transferències de l’Administració de l’Estat-Generalitat, Comissió Bilateral d’infraestructures, Subcomissió de Seguiment Normatiu, Prevenció i Solució de Conflictes, Subcomissió de Col·laboració i Cooperació i Subcomissió d’Afers Europeus i d’Acció Exteriors. I, ha recordat que “aquestes reunions ja no seran introductòries. Han de ser de treball i demanen feina prèvia. Feina que s’està fent aquests dies”. Margall ha posat en valor la feina que s’està realitzant en aquest sentit des del departament i ha emplaçat al govern espanyol a portar propostes concretes a aquestes properes reunions.

 

Finalment, ha lamentat que algunes formacions polítiques tinguin interès a que el diàleg no funcioni. “Estan fent tot el que poden perquè el clima de diàleg no arribi mai a consolidar-se. Però ho sento molt: no se’n sortiran de frustrar el diàleg sistemàticament”. També ha afegit que la darrera Diada “una part important de la ciutadania d’aquest país ens va enviar un enèsim mandat: persistència. Ens van demanar no només que no pleguem, sinó que seguim avançant”.