• Imprimeix

Conseller Maragall: "Més que molts resultats, hi ha hagut intercanvi de criteris i la voluntat de trobar camins de col·laboració i comprensió. Ara calen concrecions"

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, s’ha reunit aquest dilluns amb el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, i posteriorment amb la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet.

23/07/2018 14:07
Conseller Maragall
Segons el conseller Maragall, la reunió amb el ministre d’Afers Exteriors “ha sigut una conversa clara i franca”, i ha afegit que “més que molts resultats, el que hi ha hagut és intercanvi de criteris sobre la interpretació de les normatives, com en l’obertura de les delegacions o dels viatges a l’estranger i dels acords internacionals no normatius”. El conseller espera que “tot això anirà donant lloc a posteriors concrecions i a una continuïtat de relació que sigui positiva”.
 
A la conversa amb el ministre Borrell també s’ha parlat de l’ús del català a les institucions europees. “Espero que estiguem aviat en condició de veure amb quines iniciatives i quina concreció. Veurem fins on donen de si aquestes diferències d’interpretació. Cal trobar camins de col·laboració i comprensió, i si pot ser de coincidències en les interpretacions”. Segons Maragall, a la reunió amb la ministra Batet l’ordre del dia ha sigut més específic i immediat i “això ha permès una conversa més cordial i més útil”. En aquest sentit s’ha acordat treballar per la immediata convocatòria de la primera reunió bilateral, que se celebrarà a Barcelona. “Seguim treballant amb el propòsit que aquesta reunió es pugui celebrar la setmana vinent”, ha afegit.
 
El conseller ha manifestat el seu convenciment que la reunió bilateral “ha de contemplar explícitament la qüestió dels drets i les llibertats a Catalunya i la qüestió de com avancem cap un reconeixement d’una possibilitat d’expressió explícita dels ciutadans de Catalunya mitjançant el vot per decidir el seu futur. Veurem com es concreta això a l’ordre del dia”. Aquests punts se sumaran a les qüestions pendents d’inversions, infraestructures, conflictes de competitivitat i els recursos davant del Tribunal Constitucional. En aquest sentit, Maragall ha afegit que espera “que siguin temes en els quals puguem avançar i, en la mesura que sigui possible, resoldre. Hi ha qüestions de fons que si no es tracten i no es resolen, o no s’avança en el seu plantejament, faran molt difícil que puguem acceptar des del Govern que es tracta, en cap cas, d’una situació de normalitat”.
 
El conseller ha explicat que en ambdues reunions “ha quedat clar que a Catalunya estem en una situació d’excepcionalitat. Ha quedat clara la dificultat d’acceptar, de cap manera, com a normalitat, una situació en la qual els drets i les llibertats polítics bàsics no estan respectats. Tenim representats polítics a la presó i a l’exili. Tot això ha constat, encara que, òbviament, sense acord”.