• Imprimeix

L’estratègia de participació ciutadana de la Generalitat, referent entre les noves formes de participació de Llatinoamèrica i Espanya

El director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña López, ha explicat la ‘Teoria del Canvi de la Participació Ciutadana’ de la Generalitat al llibre 'Abrir instituciones desde dentro'. Els autors dels capítols del llibre són tècnics i teòrics de Llatinoamèrica i Espanya referents en innovació democràtica

27/12/2018 13:12
Portada llibre 'Abrir instituciones desde dentro'

El director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña-López, ha publicat un capítol titulat ‘Fomento de la participación democrática no formal e informal. De la democracia de masas a las redes de la democracia’ al llibre Abrir instituciones desde dentro en el que es presenta l’estratègia de participació ciutadana de la Generalitat com una de les referents a Llatinoamèrica i Espanya en la nova forma d’establir relacions participatives entre la ciutadania i les institucions.  

Peña-López explica que l’estratègia que lidera a la Generalitat es pot sintetitzar sota el títol ‘Teoria del Canvi de la Participació Ciutadana’ i aposta per un desplegament de l’acció col·lectiva dels espais institucionals cap als nous espais informals, així com un compartiment de la sobirania entre les institucions i els ciutadans en general i els nous actors de l’acció cívica en particular. Per això, proposa un retorn de la sobirania a través de posar a disposició dels ciutadans els mitjans de producció política.  

El director general defensa que la nova forma de participació ciutadana impulsada per la Generalitat reforça els canals tradicionals de la participació institucional. A més, fomenta les iniciatives no formals i informals de participació per establir o restablir els ponts trencats entre les institucions i els ciutadans, però sobretot, compartint la resolució dels problemes.  

El llibre recull al llarg de disset capítols les reflexions dels principals tècnics i teòrics de Llatinoamèrica i Espanya del sector de la innovació democràtica. Es tracta de la recopilació del contingut de les ponències del Laboratori de Govern Obert d’Aragó (LAAAB), organitzat pel Govern d’Aragó el mes de setembre passat, on Ismael Peña-López hi va ser convidat per explicar l’estratègia de participació ciutadana de la Generalitat.  

El LAAAB és un dels espais més rellevants d’Espanya i Llatinoamèrica en l’àmbit de la participació ciutadana que neix per ser un laboratori d’innovació democràtica pel disseny obert i col·laboratiu de polítiques públiques. El seu impulsor és Raúl Olivan, director general de Participació, Transparència, Cooperació i Voluntariat del Govern d’Aragó.