• Imprimeix

Exposició al Memorial Democràtic 'Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat'

El Memorial Democràtic inaugura l’exposició ‘Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat’

 

Quan

Data19.01.2017 - 31.08.2017

Afegeix al calendari de Google

La mostra, comissariada per Julià Guillamon, tracta un tema que fins ara no havia estat objecte de prou atenció: com va afectar la guerra civil del 1936-1939 el setmanari més popular de Catalunya i com va reflectir el conflicte en les seves pàgines.

Es tracta d’una exposició amb molts elements gràfics que ens parla de diferents aspectes vinculats amb la guerra, com ara la violència, la propaganda, la gana i la manera com els ciutadans es van anar acostumant a conviure amb la guerra: la dificultat de trobar menjar, les cues,  l’estraperlo... I ho fa amb vinyetes, historietes, audiovisuals, dibuixos d’infants, fotografies i joguines.

En Patufet i la il·lusió de la normalitat

Malgrat la seva vinculació amb el món catòlic, la revista En Patufet no va ser suspesa i es va continuar publicant fins a finals del 1938. Va mantenir la major part dels seus col·laboradors, entre els quals destaquen Josep Maria Folch i Torres, i els dibuixants Junceda, Cornet i Muntañola.

En les històries i els acudits que publicava, En Patufet va intentar mantenir una aparença de normalitat. Ho va fer per evitar el derrotisme, esquivar la censura. i transmetre un missatge d’esperança (resignada) als seus lectors: els infants i també la gent gran que havien crescut llegint la revista.

Acabada la guerra, En Patufet va entrar a l’armari. La censura franquista va posar molts problemes a tornar a editar en català els llibres de Folch i Torres de la Biblioteca Gentil i la revista no va autoritzada fins el 1968.

Horaris

De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h

Preus

Entrada lliure

On

Memorial Democràtic

Carrer del Peu de la Creu, 4

08001 Barcelona

Telèfon 936 24 73 51