• Imprimeix

Alacant: Itinerari de la Memòria

La Comissió Cívica d'Alacant per la Recuperació de la Memòria Històrica proposa un recorregut històric pels llocs més significatius de la Guerra Civil.

 

Quan

Data01.01.2017 - 31.12.2017

Afegeix al calendari de Google
Placa commemorativa del Moll de Llevant

Alacant va sofrir 72 bombardejos, amb uns 500 morts i 800 ferits. Els avions atacants pertanyien a l'Aviació Legionària Italiana, la Legió Còndor alemanya i els hidroavions espanyols franquistes, procedents tots ells de les bases mallorquines de Son Sant Joan i Pollensa. Els aviadors alemanys i italians van utilitzar el territori republicà espanyol com a banc de proves per a la previsible i immediata II Guerra Mundial.

Amb l'objectiu de commemorar el sofriment de les víctimes d'aquests bombardejos i no oblidar el que succeí, la Comissió Cívica ha senyalat un recorregut històric que passa pels llocs més significatius de la Guerra Civil (1936-1939) i la repressió franquista.

El recorregut passa pels següents punts:

- Mercat Central (Plaça del 25 de Maig), on hi ha un memorial, obra d'Elena Albajar, en memòria del bombardeig del 25 de maig de 1938.

- Refugi Antiaeri de la Plaça Sèneca i Centre d'Interpretació.

- Port d'Alacant, on hi ha un monòlit de marbre i una placa commemorativa del final de la Guerra, la qual va tenir lloc justament en aquest punt.

- Castell de Santa Bàrbara, amb vistes a la ciutat d'Alacant i panells informatius que assenyalen els llocs de memòria.

- Camp dels Ammetllers, lloc on van ser confinats durant diversos dies presoners republicans, sense més menjar ni aigua del que els portaven els veïns.

- Cementiri Municipal, on es troba una plaça en honor a totes les persones mortes pels bombardejos i execucions.

- Presó i Monument a Miguel Hernández.