Alfred Bosch i Pascual

conseller Alfred Bosch i Pascual

Nascut a Barcelona, on viu. Té 57 anys i és pare de dos fills, l’Alfred i la Paula.

És llicenciat en Història per la UAB i doctor en Història amb una tesi doctoral centrada en la figura de Nelson Mandela i els drets civils titulada El Congrés Nacional Africà, l’Au Fènix dels moviments d’oposició.

Ha exercit de professor en universitats i centres d’estudis de Catalunya i d’arreu del món: Universitat Pompeu Fabra, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Rovira i Virgili, CIDOB, University of Chicago, University of London, University of Ibadan (Nigèria), University of Wiwatersrand (Sud-Àfrica) i Hood College (Washington). En la mateixa línia ha presidit el Centre d’Estudis Africans (1991-1999).

Ha estat vinculat a diversos congressos i esdeveniments internacionals: Conferència Eurociutats-Euroempreses, Encontre de Ciutats Mediterrànies, Congrés Mundial Metròpolis, Candidatura de Rio de Janeiro als Jocs Olímpics de 2004, etc.

Va estar implicat en l’organització dels Jocs Olímpics de Barcelona ‘92 durant deu anys (1984-1993). En concret, va tenir diverses responsabilitats en la Candidatura prèvia a l’elecció de Barcelona com a seu olímpica i també en el Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona (COOB). Per exemple, va ser responsable de la política lingüística dels Jocs -que van tenir el català com a llengua oficial-, director de difusió i Secretari General del Comitè Operatiu dels Jocs.

Articulista en múltiples diaris, també ha estat corresponsal freelance en una vintena de països i zones de conflicte: Sud-Àfrica, Brasil, Líban, Síria, Israel, Cisjordània, Jordània, Mèxic, Panamà, Indoxina, Sri Lanka, Índia, Filipines, Vietnam, Egipte, Iran o Bòsnia.

Com a escriptor ha publicat 17 títols -tant novel·la com assaig- en temàtiques que van de la realitat africana al debat sobre Europa i la societat catalana o la història de Catalunya. Ha guanyat alguns dels principals premis literaris en català més prestigiosos: Joan Fuster (1996), Sant Jordi (1997), Néstor Luján (2000), Ramon Llull (2004) i Prudenci Bertrana (2006).

En l’àmbit de l’activisme cívico-polític ha estat portaveu de la consulta Barcelona Decideix (2001), membre fundador del Secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana (2011) i membre de la Junta d’Òmnium Cultural (2011).

Pel que fa a la política institucional,  ha exercit de regidor president del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona (2015-2018), vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona com a responsable d’Internacional i Cooperació (2015-2018) i diputat i president del grup parlamentari d’ERC al Congrés espanyol (2011-2014).

Amant dels idiomes, a banda de català i castellà, domina amb fluïdesa l’anglès, el francès i el portuguès i parla a nivell bàsic alemany i italià.

És conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència des del 23 de novembre del 2018.

Data d'actualització:  23.11.2018