• Imprimeix

Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans

Defensar els drets humans és una obligació i una responsabilitat de tothom, i el Govern de Catalunya està compromès amb la seva protecció i amb la d’aquelles persones que posen en perill la seva vida per defensar-los en els seus països d’origen

Programa Defensors

El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència i el de Treball, Afers Socials i Famílies, mitjançant l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, i la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, van subscriure a finals de 2016 un acord marc amb l’objecte d’establir un àmbit de col·laboració per a impulsar conjuntament i de forma coordinada el Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans.

El Programa ja s’havia dut a terme els anys 2009 i 2010, liderat per l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans. Aquest programa de la Generalitat de Catalunya té per objectiu oferir protecció i atenció integral a persones que vegin amenaçada la seva vida o integritat per raó de l’activitat de defensa dels drets humans que fan en el seu país d’origen, a través d’una acollida temporal de sis mesos a Catalunya i acompanyament al retorn.

 

Oberta la convocatòria 2018

Podeu presentar noves candidatures fins el pròxim 20 d’abril.

El Programa té tres objectius principals:

  • Dur a terme el procés d’acollida temporal a Catalunya (inclòs l’acompanyament psicosocial).
  • Organitzar una agenda d’incidència política i sensibilització amb contactes institucionals, entitats socials, etc., i realitzar actes públics que serveixin com a «protecció i alertes» al teixit associatiu al qual pertanyen en els seus països d’origen, així com denunciar la situació de conflicte al seu país.
  • Organitzar una agenda formativa i de capacitació dels defensor/es en acollida que puguin revertir, quan tornin al seu país, en el teixit social al qual pertanyen.

Ja hem rebut a Catalunya els dos primers defensors/es aquest any, procedents de Colòmbia: es tracta de Silvia Berrocal i Edilberto Daza.

La directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, i la sub-directora general de Memòria, Pau i Drets Humans, Mireia Plana, van rebre les dues persones defensores, que van ser acollides en el Programa a finals del 2017, i van intercanviar informacions sobre el tractament de la memòria històrica en els països respectius.

Data d'actualització:  28.02.2018