• Imprimeix

Ètica pública i republicanisme: llibertat de les persones i recerca del bé comú

Ètica i republicanisme

La Jornada inaugurada del Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, s’articula al voltant de tres taules rodones: què vol dir ètica republicana a l’administració pública; com caminem cap a unes administracions ètiques; i quins poden ser els espais i eines per a una ciutadania informada i crítica amb els governs.

La trobada proposa una reflexió col·lectiva sobre l’ètica en els afers públics al mateix temps que posa l’accent en aquelles experiències que comencen a revolucionar les administracions més properes. Així mateix, es parteix de la base que la construcció d’un nou país és una oportunitat immillorable per repensar les claus de l’ètica a les administracions i a les organitzacions en clau d’ètica del bé comú.

 

 

 

 

La Secretaria de Transparència i Govern Obert i el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis organitzaren el 28 de novembre la jornada "Ètica pública i republicanisme: de les paraules als fets", amb l’objectiu de reflexionar sobre l’ètica en els afers públics en el context de construcció d’un nou país.

11h30 Presentació a càrrec de l’Hble. Sr. Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència

12h00 Taula 1 - Què vol dir ètica republicana a l’administració publica?

Una reflexió sobre els valors republicans  i l’ètica pública. Quin hauria de ser el sentit ètic en una administració pública? Estem molt lluny d’arribar-hi?

Presenta: Joaquim Torra, director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis. Intervindrà: Xavier Antich, professor d’estètica a la Universitat de Barcelona.

16h00 Taula 2 -  Caminant cap a unes administracions ètiques. Moderadora: Núria Espuny, directora general de Transparència, Dades Obertes i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya.

S’exposaran canvis concrets que algunes administracions públiques estan portant a terme recentment  en la regulació de temes com ara conflictes d’interès, regals, grups d’interès. També es parlarà de diferents experiències pràctiques i innovadores de temes que “han vingut per quedar-se” i les primeres valoracions que en fan els seus responsables.

Intervindran: Jordi Foz, secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Aitana Joana Mas, directora general Transparència i Participació de la Generalitat Valenciana, Jaume Asens, 4t tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i Gemma Calvet, directora de l’Agència de Transparència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

18h00 Taula 3:  Eines i espais per a una ciutadania informada i crítica amb els governs. Moderador: Ismael Peña, professor de ciència política a la UOC

Es debatran experiències i reflexions sobre el control ciutadà de les administracions públiques. No volem només una administració que funcioni correctament i de manera justa sinó també una ciutadania, crítica i informada que pugui fer de contrapès. Com hi podem contribuir?

Intervindran: David Fernàndez, periodista i expresident de la Comissió antifrau al Parlament de Catalunya, Miquel Puig, economista, i Simona Levi, activista fundadora de X.net i 15MpaRato.

 

Informació relacionada