• Imprimeix

Els líders europeus en Intel·ligència Artificial es reuneixen a la UPC per impulsar l'ús d’aquesta tecnologia a la UE. Catalunya serà pionera a presentar un pla estratègic de país en aquest àmbit

11/01/2019 10:01
20190111_Intelligencia artificial HC

Els dies 9, 10 i 11 de gener, 79 entitats de la Unió Europea, entre elles 60 centres de recerca punters, es reuneixen a l’Auditori de l’edifici Vèrtex de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) per donar el tret de sortida al projecte europeu AI4EU (sigles que responen a l’expressió anglesa de 'Intel·ligència Artificial per a la Unió Europea').

En el projecte, finançat amb 20 milions d’euros en el marc del programa europeu Horizon 2020, hi participen 79 socis de 21 països, incloent 60 centres de recerca punters, entre els quals hi ha el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i la UPC, que organitzen la trobada.

L'acte de benvinguda i presentació de la plataforma AI4EU que ha tingut lloc el 10 de gener compta amb les intervencions del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró; de Lucilla Sioli, directora d’Intel·ligència Artificial i Indústria Digital de la direcció general CONNECT de la Comissió Europea; de Patrick Gatellier, coordinador del projecte AI4EU, i del rector de la UPC, Francesc Torres.

El conseller Puigneró ha anunciat que Catalunya serà pionera a presentar un pla estratègic de país en l’àmbit de la intel·ligència artificial (IA) que, alineat amb les recomanacions de la Comissió Europea en aquest àmbit, se centrarà en les persones a partir d’un enfocament transversal que veu la disrupció com una oportunitat i vol aprofitar tot el seu potencial en benefici de la societat. Així mateix el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública ha assegurat que “la intel·ligència artificial ha de servir per augmentar les capacitats de les persones i no pas per substituir-les ja que ha de contribuir a l’increment del benestar individual i col·lectiu”.
 
Puigneró ha explicat que el Pla estratègic d’Intel·ligència Artificial ‘Catalonia.AI’ farà front als reptes que implica aquesta tecnologia. Segons ha avançat el conseller, el document que estan treballant des de fa prop de mig any experts en les diferents àrees, sectors i universitats sota l’impuls del Departament de Polítiques Digitals, donarà lloc a un pla estratègic multisectorial, transversal, centrat en i controlat per les persones, que prioritzarà la seva activitat en cinc sectors (salut, societat, mobilitat, sostenibilitat i economia productiva) i tindrà l’administració pública com a primer camp de proves. El conseller ha concretat que l’estratègia permetrà “construir l’ecosistema d’intel·ligència artificial per desenvolupar una indústria de primer ordre”. A més, segons Puigneró, “farà visible davant la Unió Europea que a Catalunya hi ha un hub d’actors treballant col·laborativament per aconseguir una estratègia win-win”.
 
El projecte AI4EU té com a objectiu mobilitzar els líders europeus en Intel·ligència Artificial (IA) per posar a disposició dels usuaris recursos basats en aquesta tecnologia que facilitin la recerca científica i la innovació, analitzar les necessitats de recerca futura en IA i crear un observatori d’ètica que vetlli per una Intel·ligència Artificial centrada en l’ésser humà. 

AI4UE forma part del pla d’acció que la Comissió Europea (CE) va presentar el passat 7 de desembre per fomentar l’ús de la IA a Europa. Compta amb 20 milions de finançament procedents de la pròpia UE i està coordinat per l’empresa electrònica francesa Thales. La reunió a Barcelona ha estat organitzada pel Barcelona Supercomputing Center (BSC) i la Universitat Politècnica de Catalunya ·BarcelonaTech (UPC), que formen part d’aquest projecte.  

Els integrants de la iniciativa s’han compromès a crear una plataforma d’IA a la carta per facilitar als usuaris coneixements, algoritmes i eines d’intel·ligència artificial i potència de càlcul. També està previst crear 'l'Observatori d'Ètica AI4EU’, que vetllarà pel respecte als valors humans, i la Fundació AI4UE, que ha de garantir la sostenibilitat del projecte a llarg termini. A més a més, el projecte ha de servir per definir el full de ruta en recerca, desenvolupament i innovació en l’àmbit de la intel·ligència artificial a Europa en els propers 10 anys.

El 25 d'abril de 2018, la Comissió Europea va llançar una Comunicació sobre Intel·ligència Artificial, preparant el camí cap al desenvolupament de la plataforma d’IA a la carta. El 7 de desembre de 2018, la Comissió Europea va presentar el pla d'acció coordinat per fomentar el desenvolupament i l'ús de la IA a Europa, preparat juntament amb els Estats membres i Noruega i Suïssa, que van signar la declaració de cooperació sobre intel·ligència artificial.

La UPC té una llarga experiència en formació i investigació en intel·ligència artificial, especialment pel que fa a aplicacions en robòtica, processament de la imatge i de la parla,  tecnologia aplicada a la salut de les persones, la mobilitat urbana i els vehicles autònoms. A més de formar part del Barcelona Supercomputing Center, equipat amb el superordinaror MareNostrum, la UPC disposa de dos centres d'investigació relacionats amb la IA: l'Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI-UPC) i l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), centre de recerca conjunt amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’IDEAI concentra més de 50 investigadors a temps complert i 150 doctorands, mentre que l’IRI compta amb 35 investigadors a temps complert, un investigador becat per l’European Research Council (ERC) i 45 doctorands, i té el segell d'excel·lència científica María de Maeztu (2017).

El Barcelona Supercomputing Center, que compta amb més de 500 investigadors en plantilla, aplica la intel·ligència artificial en la recerca en ciències de la vida i ciències de la computació i en aplicacions per a la medicina personalitzada i per a la innovació a la indústria i l’empresa. El centre també compta amb un grup especialitzat en explotar la gran capacitat de càlcul dels superordinadors per treure el màxim rendiment de les tecnologies basades en IA. El juny del 2018 va posar en marxa el clúster MareNostrum CTE-Power 9, que és el primer superordinador d’Europa que compta amb plaques Power 9-VoltaGPU, la tecnologia més puntera que existeix en aquests moments per compaginar la potència de la supercomputació amb les expectatives que ofereix la Intel·ligència artificial.

Entre els 79 socis del projecte s’inclouen també, entre d’altres, l’Institut d’Investigacions d’Intel·ligència Artificial (IIIA), la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), les empreses Atos Spain i SmartRural, i la Fundación centre tecnològic CARTIF.