• Imprimeix

Convocatòria per a contrarestar, controlar i prevenir els discursos que promouen l’odi en línia

22/05/2018 12:05
20180522_discurs odi en linia rec

La Direcció General de Justícia de la Comissió Europea obre convocatòria amb l’objectiu de frenar l'augment de les tendències del discurs d'odi a través d'Internet, i millorar la cooperació entre autoritats, societat civil i empreses d’Internet.

Aquests ajuts busquen ajudar la Comissió Europea a aplicar el codi de conducta sobre la lluita contra els discursos d’odi en línia, acordat entre aquesta institució i les principals empreses d’informació i tecnologia, entenent com les xarxes socials són usades per a reclutar seguidors/es a través de discursos i narratives d’odi i per a fer prendre consciència, prevenir i lluitar contra aquests discursos i narratives.

Per ser elegible:

  • El projecte pot ser nacional o transnacional;
  • La sol·licitud ha d'incloure almenys dues organitzacions (sol·licitant i soci);
  • La sol·licitud de la UE sol·licitada no pot ser inferior a 75.000 euros;
  • El sol·licitant i els socis han de ser entitats públiques o entitats privades, degudament establertes en algun dels països participants en el programa o organitzacions internacionals. Les organitzacions amb ànim de lucre han de presentar sol·licituds en associació amb entitats públiques o entitats privades sense ànim de lucre.

 

La convocatòria finançarà projectes centrats en una o més de les següents activitats:

1.Desenvolupament de tecnologia i eines web innovadores que eviten i contraresten el discurs d'odi il·legal en línia i donen suport a la recollida de dades. Això inclourà el desenvolupament de repositoris en línia de la jurisprudència judicial i / o casos concrets de manifestacions del discurs d'odi en línia notificats a les plataformes en línia.

2. Estudis que analitzen la difusió dels discursos racistes i d'odi xenòfob en diferents estats membres, incloent-hi la font i les estructures dels grups que generen i divulguen aquest contingut, el volum i la freqüència de càrrega de contingut, les xarxes i les activitats de networking, les opcions de la plataforma i el seu abast a la societat i el material xenòfob que incita a la violència.

3. Desenvolupament, divulgació i activitats de sensibilització en línia, en particular: desenvolupament de narratives en línia que promoguin valors de la UE, tolerància i respecte als drets fonamentals de la UE i activitats de comprovació de fets que milloren el pensament crític i la consciència sobre la precisió de la informació en línia per a un projecte pilot sobre alfabetització mediàtica de la Xarxa de Comunicacions, Continguts i Tecnologia de la Direcció General de Comunicació de la Comissió de 2017.

4. Aprenentatge mutu, intercanvi de bones pràctiques, incloent la identificació de bones pràctiques que poden ser transferibles a altres països o organitzacions participants.

5. Activitats de capacitació i formació. Inclou activitats dirigides a la formació de grups d'interès sobre marc jurídic comunitari i nacional que criminalitzen el discurs d'odi en línia.

 

Les prioritats a finançar són:

  • Projectes de desenvolupament, estudis i anàlisis del panorama sociològic i tendències sobre el discurs d'odi en línia;
  • Projectes per desenvolupar alternatives en línia i contra narratives i promoure el desenvolupament del pensament crític per part d'usuaris d'Internet.
  • Projectes dirigits a contrarestar el discurs il·legal d'odi en línia a les plataformes socials / empreses d'Internet (tal com es defineix a les lleis nacionals).

 

El cofinançament podrà arribar fins al 80%.

 

Pressupost: 1.500.000,00€   |   Data límit: 11/10/2018