• Imprimeix

Es posa en marxa la iniciativa 5GBarcelona per convertir Catalunya en un HUB digital europeu de 5G

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el CTTC, Atos i la UPC signen un acord que reforça la candidatura per ser un laboratori europeu de 5G.

10/01/2018 10:01
20180110_5G Barcelona

El Govern de la Generalitat treballa amb aquest objectiu des de fa temps, en el marc de l’estratègia SmartCAT per generar riquesa, crear llocs de treball i millorar serveis. 

 

 

 

Amb l’acord s’adopten tres compromisos bàsics:

  • impulsar el desenvolupament de projectes d’R+D+i en l’àmbit del 5G en el marc del Programa de recerca i innovació en tecnologies digitals avançades
  • exigir un compromís d’inversió en innovació i recerca en 5G en les futures licitacions de contractes relacionats amb aquesta tecnologia (com ara els de telefonia mòbil) com a condició per a les empreses adjudicatàries
  • participar en aquelles convocatòries i iniciatives europees que promouen la recerca i innovació en l’àmbit del 5G i de les seves aplicacions en la societat.   

La tecnologia 5G permetrà un canvi tecnològic i la creació d’entorns intel·ligents i indústries avançades al servei dels ciutadans i dels sectors econòmics emergents. El 5G facilitarà l’accés a l’anomenada Internet de les Coses, obrint pas a la generació de nous serveis disruptius en àmbits com el dels vehicles autònoms i connectats, els serveis basats en drons, la Indústria 4.0 i l’accés a serveis remots de ehealth, tot millorant l’experiència d’usuari i donant suport a serveis crítics. El desplegament de 5G portarà una transformació tecnològica de serveis i infraestructures, reduirà la fractura digital i generarà oportunitats per les noves generacions. 

Catalunya és una regió de referència pel que fa a la R&D en 5G. Des que la iniciativa 5G PPP,  emmarcada en el programa H2020 de la Comissió Europea, donés el tret de sortida l’any 2014, entitats de recerca instal·lades a Catalunya han obtingut finançament per participar en 22 projectes dels 37 que s’han atorgat.

La iniciativa 5G PPP (5G Infrastructure Public Private Partnership) és una iniciativa conjunta entre la Comissió Europea i la industria europea de telecomunicacions.

Aquesta iniciativa es troba ara en una segona fase on s’han llençat nous projectes. Alguns tindran com a objectiu crear entorns de proves i validació de 5G, i 5GBarcelona vol esdevenir-ne un d’ells. 

El 5G-PPP vol reforçar la indústria europea per competir amb èxit als mercats globals i obrir noves oportunitats d’innovació.

Durant els mesos vinents, els membres fundadors de la iniciativa 5GBarcelona començaran a implementar el pla d’acció que haurà de permetre el desplegament de la infraestructura experimental, identificar aquells verticals als quals donar suport i servei, incorporar altres entitats i empreses que participin de forma conjunta, i implicar una base ciutadana en aquesta iniciativa oberta i estratègica en l’àmbit de Barcelona i Catalunya que permeti convertir el 5GBarcelona en el primer Living Lab 5G d'Europa i del món.