• Imprimeix

Relacions bilaterals

El Govern de Catalunya considera essencial tenir unes relacions exteriors estructurades i ben focalitzades, d’acord amb unes prioritats geogràfiques i sectorials que donin resposta als interessos catalans, prioritzant la captació d’oportunitats empresarials amb retorn per a Catalunya.

Europa i la Mediterrània són les dues àrees principals d’influència de Catalunya. El Govern aposta per seguir enfortint la cooperació amb aquestes àrees i, molt especialment, amb els països veïns amb qui les relacions de proximitat i els vincles econòmics, socials, lingüístics i culturals els converteixen en socis estratègics de màxima prioritat, com és el cas d’Andorra, França i Portugal i el Marroc. També són prioritaris Alemanya i el Regne Unit, dos països que, juntament amb França, encapçalen els rànquings d’intercanvis econòmics.

Pel que fa a Àsia, el Japó, l’Índia i la Xina són socis prioritaris. El Govern de Catalunya fa una atenció especial a les economies emergents com l’Índia o la Xina, països que, a més, tenen un gran nombre de ciutadans que resideixen a Catalunya. En la mateixa línia, són de gran importància altres economies emergents com el Brasil i economies consolidades com els Estats Units i, més concretament, territoris com São Paulo, Massachusetts i Califòrnia.

El Govern de Catalunya també impulsa de forma destacada la cooperació amb aquells països amb els quals existeixen relacions de caràcter historicocultural o amb importants nuclis de població catalana immigrada, fruit de l’empremta de la història de Catalunya. Aquest és el cas de l’Argentina, l’Uruguai o Mèxic.

Així mateix, també són de relleu les relacions amb els governs autònoms en el si d’estats compostos o federals amb què Catalunya comparteix interessos, com ara Flandes o el Quebec.

Data d'actualització:  26.10.2011