• Imprimeix

Viure, estudiar i treballar a Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg

Emergències

El telèfon per a emergències a tota la Unió Europea és el 112.

En cas de pèrdua o robatori de documentació (passaport i DNI), cal denunciar-ho a la policia (informació de contacte a Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg) i notificar-ho al consolat més pròxim. Per sol·licitar documentació nova, cal dirigir-se al consolat.

La Delegació del Govern davant la UE us atendrà els dies laborables entre les 9:00 h i 18:00 h.

Tel: +32 (0)2 231 03 30

delegacio.ue.exi@gencat.cat 

Adreça: Rue de la Loi / Wetstraat, 227. 1040 - Brussel·les, Bèlgica  

 

Associacions catalanes a Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg

Les Comunitats Catalanes de l'Exterior (CCE) són entitats privades constituïdes per catalans/es o catalanòfils/es arreu del món (casals, associacions, centres catalans, agrupacions acadèmiques i empresarials, etc.) que la Generalitat de Catalunya  ha reconegut a través d'un acord del Govern, prèvia sol·licitud de l'entitat, i en conformitat amb la Llei 18/1996, de 27 de desembre, de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior.

 

A Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg hi ha:

 

Altres grups de catalans/es en aquests països:

Fer pràctiques a les oficines catalanes a Brussel·les

Delegació del Govern davant la Unió Europea

La Delegació del Govern davant la UE obre cada any places per a estades de deu mesos a joves titulats/des que tinguin un postgrau universitari en relacions internacionals, integració europea o similars, o que hagin de presentar la memòria final del postgrau durant el darrer trimestre de l’any de la convocatòria.

La resta de delegacions també convoquen places per a estades de pràctiques.

 

Agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ)

ACCIÓ obre cada any places per a la realització de pràctiques remunerades per a joves graduats/des de menys de 26 anys amb coneixements d’anglès i francès, també a l’oficina de Brussel·les.

 

Institut Català de les Empreses Cultural (ICEC)

L’IICEC publica al seu web oportunitats de pràctiques a les seves oficines de Barcelona, Berlín, Brussel·les, Londres i París.

 

Agència Catalana de Turisme (ACT)

L’ACT ofereix a estudiants i titulats/des universitaris diverses opcions de beques i pràctiques a la xarxa d’oficines que té a diferents punts del món, també a la de Brussel·les.

 

Diputació de Barcelona

Des de la Direcció de Relacions Internacionals cada any es convoca l'atorgament d'una beca de nou mesos de col·laboració a la seu de la Diputació de Barcelona a Brussel·les. La poden sol·licitar estudiants i titulats/des en relacions internacionals, polítiques europees, cooperació al desenvolupament i altres àmbits relacionats.

Treballar a Bèlgica

A Bèlgica el mercat laboral és una competència compartida entre el govern federal i les autoritats regionals. A la regió de Brussel·les Capital se n’encarrega l’agència Actiris; a Flandes l’agència VDAB (web en anglès); a Valònia el FOREM i a la comunitat germanòfona l’ADG. Totes aquestes agències compten amb serveis d’assessorament per a la cerca d’ocupació.

Vegeu els requisits i les recomanacions per trobar feina del web oficial del Govern federal de Bèlgica. Al web del Servei Federal Belga d’Ocupació, Treball i Diàleg Social trobareu informació sobre les condicions del mercat laboral en aquest país.

Un altre web útil per a nouvinguts/des a la capital és el Brussels Commissioner for Europe and International Organisations. Inclou informació per a treballadors/es autònoms, treballadors/es d’institucions internacionals i au pairs, entre d’altres.

Existeixen molts altres webs que agrupen ofertes de feina a Bèlgica, vegeu-ne alguns:

 Principals agències de contractació laboral de Bèlgica:

El web Wheelit publica informació i ofertes de feina per a persones amb discapacitat.

Estudiar a Bèlgica

A Bèlgica l’ensenyament és competència de les comunitats. Aquest web del Govern Federal resumeix els principals ens que s’ocupen de l’educació.

Per a estudiar a la comunitat neerlandòfona (Vlaamse Gemeenschap):

Guia per estudiar a la universitat

Informació sobre la convalidació de títols

Informació sobre beques i altres ajuts

Per a estudiar a la comunitat francòfona (Fédération Wallonie-Bruxelles):

Guia per a cursar estudis superiors (inclou centres universitaris)

Informació sobre la convalidació de títols d’educació secundària i superior

Informació sobre beques i altres ajuts

Per a estudiar a la comunitat germanòfona (Deutschsprachigen Gemeinschaft):

Web sobre les oportunitats educatives

Estudiar llengües a Bèlgica

A Bèlgica, les tres llengües oficials són el neerlandès, el francès i l’alemany. Hi ha organitzacions molt diferents que ofereixen cursos de llengües, des de les escoles privades fins a les universitats, els municipis, les comunitats lingüístiques i les cambres de comerç.

A Brussel·les l’oferta és àmplia. La Huis van het Nederlands Brussel ofereix cursos de neerlandès gratuïts a residents de la ciutat i en aquest web trobareu informació sobre altres centres que l’ensenyen. El web de la Maison de la Francité compta amb una llista de tots els cursos de francès, incloent els que ofereix l’Alliance française de Bruxelles-Europe.

Les dues principals universitats també compten amb centres d’ensenyament de llengües on tothom s’hi pot inscriure. En el cas de la Université Libre de Bruxelles (ULB) és l’EPF; i a la  Vrije Universiteit Brussel (VUB) és el C.V.O..

Una opció per a aprendre alemany és el Goethe-Institut Belgien.

Aprendre la llengua catalana a Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg

El Casal Català de Brussel·les organitza cada any cursos de català de diversos nivells. Adreceu-vos-hi per a més informació. L’acadèmia Marie Haps de Brussel·les també ofereix ocasionalment classes de català.

Així mateix, el Centre Català de Luxemburg organitza classes de català.

Parla.cat és un espai virtual d’aprenentatge que posa a l’abast de tothom materials didàctics per a aprendre la llengua catalana. 

Viure a Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg

Podeu consultar la nostra Agenda Catalana al Benelux, que recull tots els actes amb participació catalana. L'agenda es configura amb la col·laboració de l'oficina de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) a Brussel·les, el Casal Català de Brussel·les (Facebook) i el Centre Català de Luxemburg 

Per a informació sobre aspectes bàsics de la vida, per exemple sobre les gestions necessàries per a venir a viure al país, treballar, estudiar, pagar impostos, votar i beneficiar-se de prestacions socials, podeu consultar aquests webs:

Bèlgica

Països Baixos

Luxemburg

Data d'actualització:  30.01.2017