• Imprimeix

El Secretari d'Afers Exteriors i de la UE assisteix a la VIII Trobada Europea de Comunitats Catalanes de l’exterior

Jordi Solé, Secretari d'Afers Exteriors i de la UE, va traslladar-se a Londres per assistir a la VIII Trobada de Comunitats Catalanes de l’exterior al continent europeu organitzada pel Casal Català de Londres, CatalansUK, i que va tenir lloc del 30 de setembre al 2 d’octubre

07/10/2016 13:10

La consellera Borràs, el secretari Solé, el delegat Marcén i la presidenta de CatalansUK Falcó durant la trobada

Aquestes trobades, iniciades l’any 2000, tenen per objectiu facilitar l’intercanvi d’experiències, propostes de treball i informació d’utilitat, així com l’establiment de lligams i col·laboració entre totes aquelles persones i entitats que, arreu d’Europa, treballen per assegurar-se que els expatriats catalans tenen un punt de trobada, i també per difondre la cultura catalana a l’exterior.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va inaugurar la trobada amb una sessió informativa sobre el nou sistema de vot electrònic, que actualment conforma un projecte de llei en els últims estaments de la seva tramitació, que vol assegurar l’exercici del dret a vot dels catalans que viuen a l’exterior.

La trobada va comptar amb la participació del Secretari d'Afers Exteriors i de la UE, Jordi Solé, qui va manifestar que "els membres de les comunitats catalanes a l'exterior són els millors agents de la diplomàcia pública”. També hi va intervenir el nou Delegat del Govern de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén, que va voler obrir les portes de la Delegació i va oferir una estreta relació a les comunitats catalanes en aquests dos països.  

El programa va comptar també amb les ponències sobre el vot exterior, el registre dels catalans a l’exterior i la Llei de Comunitats Catalanes a l’Exterior per part d’ Antoni Montserrat i Jordi Gairín, representants de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC).

L’ensenyament del català a les comunitats a l’exterior va ser abordat pels coordinadors de l’Escola Catalana de Londres, Ester Pou i Jordi Bou, així com pels representants dels Casals de Brussel·les, Luxemburg i Roma. Per la seva banda, Maria José Sànchez, del Servei d'Immersió i Acolliment Lingüístics del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, va explicar com apliquen les polítiques d'atenció lingüística i acollida de les persones nouvingudes a Catalunya, així com  els recursos i materials didàctics disponibles.

La Presidenta de CatalansUK, Marina Falcó, va presentar el programa d’orientació i acollida “Benvinguts Nouvinguts” organitzat en col·laboració amb la Delegació del Govern al Regne Unit i Irlanda. Per la seva part, el President del Casal Català de Buenos Aires, Josep Puigbó, va compartir el seu model d’orientació al nouvingut en connexió via Skype. Així mateix, Orland Cardona, cap de l’Àrea de Relacions Institucionals i Participació de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, va liderar una sessió de debat sobre polítiques migratòries i el recolzament als nouvinguts a Catalunya.

La presentació de les xarxes de professionals catalans a l’exterior va comptar amb les ponències de Xavier Urbaneja, del Centre Català de Lausana-Ginebra, i de Jordi Giudicci, de CatalansUK, qui va presentar els models de sopar-tertúlia amb personalitats rellevants del món polític, econòmic i social de Catalunya, així com Professional Talks, on joves professionals catalans que treballen a diferents institucions i empreses al Regne Unit comparteixen la seva experiència. Per la seva banda, el Director de l’oficina d’ACCIÓ al Regne Unit i Irlanda, Oscar Martí, va explicar les funcions i objectius d’aquesta oficina exterior del Govern de la Generalitat de Catalunya.

La trobada de Casals va incloure el taller sobre l’ús de les xarxes socials de la mà de Sergi Marzabal, creador de Catalans al Món, plataforma virtual per catalans arreu del món, que compta amb 410 webs registrades i més de 12.000 usuaris registrats de 125 països.

Finalment, la part més interactiva entre els assistents a les jornades va venir de la mà del Responsable de Gestió del Coneixement a l’Agència de Salut Pública de Catalunya i especialista en treball de col·laboració, Daniel Giménez, i  del representant del Consell de Comunitats Catalanes a l’Exterior i especialista en innovació, Xavier Urbaneja, els quals van abordar mitjançant tallers pràctics les tècniques i eines de treball en equip i en xarxa entre les diferents comunitats catalanes a l’exterior.