• Imprimeix

Treballar a Itàlia

Si veniu a Itàlia a buscar feina, voleu combinar els estudis amb una feina a mitja jornada o teniu pensat quedar-vos durant l’estiu per perfeccionar l’idioma, aquí us donem una sèrie de consells que us poden ser útils.

Com a ciutadans comunitaris, els catalans que tinguin la intenció de treballar a Itàlia poden optar a un lloc de treball sense necessitat d’obtenir un permís de feina.

Abans d’iniciar la vostra cerca, l’Europass és una eina que us ajudarà a presentar el vostre currículum en format europeu. En un únic document podreu integrar totes les vostres capacitats i qualificacions de manera comprensible per als diferents països d’Europa.

EURES (European Employment Services): xarxa de cooperació per a l’ocupació i la lliure circulació de treballadors i treballadores, promoguda per la Comissió Europea i els serveis públics d’ocupació de l’Espai Econòmic Europeu, entre els quals hi ha el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Com a portal europeu de la mobilitat professional ofereix informació general i una borsa de treball per a Itàlia i informació sobre el mercat de treball italià així com de les condicions de vida. En aquest sentit, el següent document (“I diritti di previdenza sociale in Italia”), elaborat per la Comissió Europea, pot ser molt útil a l’hora de conèixer i consultar quins requisits s’han de complir per gaudir dels diferents drets socials (assistència sanitària, prestacions d’atur, familiars, per maternitat, etc.) dins del territori italià.  

L’EURES també disposa d’una xarxa de Consellers EURES que proporcionen serveis (online o per telèfon) d’informació, orientació i col·locació tant a sol·licitants de feina com a empresaris interessats en un mercat laboral europeu específic. Aquí el llistat de Consellers per Itàlia.

D’altra banda, si teniu entre 19 i 35 anys, compteu amb una iniciativa específica de la Comissió Europea: “Your First EURES Job”. Aquesta ajuda a trobar feina o pràctiques en qualsevol dels 28 estats membres de la Unió Europea (més Islàndia i Noruega) als joves interessats en treballar a l’estranger.

ClicLavoro: és el portal públic del Ministeri del Treball i les Polítiques Socials del govern italià. Disposa d’una borsa de treball a la qual podreu accedir després d’introduir el vostre currículum. A més, aquesta pàgina web ofereix tot tipus d’informació i recursos online: des de consells per escriure el currículum en italià fins els passos a seguir per ser autònom a Itàlia, passant pel llistat de “Centri per l’impiego” (oficines d’ocupació) de totes les regions italianes.

Altres webs amb ofertes de feina diverses són: Monster, InfoJobs, Jobrapido, Indeed, Jobijoba, Jobyourlife o Experteer (només ofertes per a professionals d’alt nivell).

Alguns diaris també publiquen determinats dies de la setmana un suplement amb ofertes de feina:

  • Corriere della Sera: els divendres Corriere Lavoro, també el podeu trobar online.
  • La Repubblica: al diari dels dijous es poden trobar pàgines específiques dedicades al món laboral. També té una secció online, Miojob, amb ofertes de feina i notícies.
  • Il Sole 24 Ore: els divendres surt acompanyat del suplement Carriere&Lavoro, una secció que ofereix un panoràmica de l’escenari professional italià, amb articles sobre temes d’actualitat del sector laboral. Aquí l’enllaç al seu apartat Job24. 
  • Il Messaggero: a Professione Lavoro podeu trobar un motor de cerca de feina per regions, províncies, municipis i zones.

En la vostra recerca de feina, també podeu adreçar-vos a una empresa de treball temporal. Les següents (Adecco, ALI, Eurointerim, Manpower, Trenkwalder) compten amb oficines en les principals ciutats italianes, però també podeu trobar les agències locals a la secció “Lavoro interinale e temporale” de les pàgines grogues de la localitat en què us establireu. En el següent registre electrònic del Ministeri de Treball i de les Polítiques Socials podeu buscar informacions pràctiques sobre qualsevol agència autoritzada o acreditada (en el cas de les ETTs heu de seleccionar “Sezione 3. Intermediazione”). 

 

En aquesta pàgina web podreu cercar feines per l’estació estiva a Itàlia: SummerJobs.

Un dels sectors amb més ofertes és el de l’animació turística. Si hi esteu interessats i voleu conèixer els principals operadors, podeu consultar el següent article del “Portale dei Giovani”.

Eurodissea: programa d’intercanvi de l’Assemblea de les Regions (ARE), iniciat l’any 1985, que té per objectiu promoure oportunitats laborals entre els joves d’Europa. Ofereix pràctiques  de 3 a 7 mesos en empreses a joves d’entre 18 i 30 anys i proporcionar-los una experiència professional i el coneixement i millora d’una llengua estrangera. Les dues regions italianes que participen en el programa i que, per tant, ofereixen la possibilitat de realitzar unes pràctiques en algun dels seus municipis són la Vall d’Aosta (al nord-est d’Itàlia) i Úmbria  (al centre-meridional del País). Podeu consultar l’oferta de pràctiques, els requisits i el procés de sol·licituds a la pàgina d’Eurodyssee.

Erasmus+ (Projecte Motiva 3): programa de la Comissió Europea gestionat a Catalunya pel SOC (pel Servei d’Ocupació de Catalunya) que ofereix estades de 16 setmanes en empreses a l’estranger a joves que estiguin cursant una formació en qualsevol  dels Centres d’Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) del SOC. Itàlia és un dels països que ofereix estades en el marc d’aquest programa per adquirir experiència professional i l’aprenentatge i millorament de l’italià. Trobareu més informació en el següent enllaç.

Si voleu informació sobre tots els programes europeus, podeu dirigir-vos a Eurodesk, un servei d’informació sobre programes i iniciatives europees.

Altres informacions específiques per a joves:

European Voluntary Service (Servei Europeu de Voluntariat): a la seva base de dades podreu trobar totes les crides en curs de voluntariat per Itàlia.

Servizio Civile Intenazionale: organització present en més de 43 països que promou activitats i camps de voluntariat en una gran varietat de temàtiques (pau, drets humans, sostenibilitat, inclusió social, entre d’altres). En el següent enllaç podeu consultar les diferents opcions per Itàlia.

SOLVIT: es tracta d’un servei gratuït de les administracions dels països de la UE (Islàndia, Liechtenstein i Noruega, també) que proposa solucions als problemes que puguin sorgir entre els particulars o les empreses i les autoritats d’un altre país en els casos en què hi hagi una mala aplicació de la llei europea, sempre que no s’hagi arribat als tribunals. També poden ajudar a negociar amb les autoritats públiques nacionals problemes amb el reconeixement de qualificacions professionals, seguretat social, l’accés al mercat de béns i serveis, entre d’altres.

ENIC-NARIC: és una xarxa internacional d’oficines d’informació sobre el reconeixement de qualificacions professionals, títols estrangers i altres qualificacions a la UE, l’EEE i altres països.

Data d'actualització:  08.06.2016