• Imprimeix

Objectius de Desenvolupament Sostenible

Els caps d’estat i de govern reunits a la Cimera de Desenvolupament Sostenible (Nova York, 25-27 de setembre 2015) van adoptar formalment l’agenda titulada “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible”.

deEls Objectius de Desenvolupament Sostenible

La nova agenda, que pren el relleu de l’Agenda del Mil·lenni (que identificava 8 Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni per assolir l’any 2015), beu de dues grans fonts: la ja esmentada Agenda de desenvolupament del Mil·lenni i l’Agenda de sostenibilitat sorgida de la Cimera de Rio de 1992 i rellançada a la Cimera de Rio+20 de 2012. La convergència d’aquestes agendes és una de les principals aportacions d’aquest procés i un element clau del nou text.

L'Agenda 2030 proposa, doncs, un nou full de ruta per l'acció global articulada, aquest cop, en 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), 169 fites i un conjunt d'indicadors en curs de definició.

Un dels trets definidors de la nova agenda és -a diferència del que succeïa amb els Objectius del Mil·lenni- la seva aplicació universal. En aquest sentit, tal com ha confirmat Manuel Manonelles, director general d'Afers Multilaterals i Europeus, "el Govern ha començat a treballar per impulsar la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya". Un primer pas en aquest procés de caràcter multisectorial, comportarà una tasca coordinada entre tots els departaments del Govern, en estreta relació amb representants temàtics de la societat catalana, per impulsar la difusió de la nova agenda al nostre país.